logo

Muž na Karvinsku spadl ze žebříku, ve vážném stavu ho vezli do nemocnice v kufru osobního vozu, až později informaci o události obdržela i záchranná služba

Moravskoslezský kraj - 23.9.2022

Informaci o pacientovi po pádu z výšky, který je vezen osobním automobilem do nemocnice, převzali operátoři ZZS 22. 9. 2022 deset minut po patnácté hodině. Za pět minut již byl první tým záchranné služby u postiženého, a to ve vjezdu nemocnice Orlová, do níž byl bez zajištění ve vozidle převážen.

Podle informací, které záchranáři obdrželi, měl muž spadnut ze žebře, z výšky okolo sedmi metrů. Svědky události byl poté naložen a vezen do nemocnice v zavazadlovém prostoru automobilu. Tam jej také nalezly posádky ZZS. Jeho stav byl život ohrožující, zasahující lékař zjistil poranění hlavy, mozku a horní končetiny. Před vytažením z vozidla zajistili záchranáři žilní vstup a podali léky tlumící bolest, naložili rovněž krční límec. Po přeložení do ambulantního prostoru sanitky byl pacient uveden do umělého spánku, zaintubován a převeden na přístrojem řízené dýchání. Vrtulník LZS poté zajistil jeho šetrný transport do ostravské Fakultní nemocnice. Předán byl do další péče týmu tamního urgentního příjmu.

Záchranáři zdůrazňují, že transport vážně zraněného, jako v tomto případě po pádu z výšky, rozhodně nepatří do správného postupu v rámci základní první pomoci. Naopak, v pořádku je zajistit přivolání posádky zdravotnické záchranné služby s vybavením pro potřebné zajištění pacienta. Bez odborného ošetření totiž hrozí značné riziko zhoršení stavu pacienta, či jeho sekundární poškození. Časový profit je přitom téměř vždy jen minimální, jak ukazuje i výše uvedená zkušenost. V případě nejistoty lze vždy postupovat dle instrukcí operátorky linky tísňového volání.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK