logo

Vážná nehoda u Ostravy

Moravskoslezský kraj - 29.9.2022

Tři týmy ZZS MSK zasahovaly 27. září večer u smrtelné dopravní nehody na Ostravsku.

Dvacet minut po osmnácté hodině bylo krajské operační středisko informováno o střetu dvou vozidel v Šenově. Na místo ihned vyjely dva pozemní týmy z havířovské základny, na pomoc vzlétl také vrtulník LZS z Ostravy.

Záchranáři poskytovali přednemocniční neodkladnou péči třem účastníkům události:
Muž, jehož totožnost posádky ZZS neznaly, byl v okamžiku jejich příjezdu mimo vozidlo a nejevil známky života. Svědkové události u něj prováděli nepřímou srdeční masáž. Ve snaze obnovit krevní oběh pokračovali za použití léků a přístrojového vybavení i záchranáři. Jejich snaha však byla marná, pacient na místě podlehl poraněním, která utrpěl.
Šestaosmdesátiletý muž zůstal zaklíněn ve vraku automobilu a musel být vyprošťován. Zasahující lékaři u něj zjistili známky šokového stavu a mnohočetná poranění. Vzhledem k selhávajícímu dýchání musel být uveden do umělého spánku, zaintubován a převeden na přístrojem řízenou ventilaci. O osm let starší muž utrpěl rovněž život ohrožující poranění, Také u něj museli záchranáři zajistit dýchací cesty a připojit jej k umělé plicní ventilaci.
Po ošetření byli oba zranění transportováni – jeden vrtulníkem a druhý sanitním vozidlem – na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK