logo

VIDEO: Převaděč ujížděl policii, v Břeclavi způsobil nehodu, která si vyžádala 21 zraněných běženců

Jihomoravský kraj - 2.10.2022

K sobotní ranní nehodě vyslalo naše operační středisko celkem 14 prostředků, včetně vrtulníku, velkokapacitní sanitky a inspektora provozu. Na místě bylo několik lékařských a záchranářských týmů. Některé posádky se na místo vracely opakovaně, z našeho pohledu se jednalo o mimořádnou událost II. stupně.

Zranilo se 21 běženců ze Sýrie, z toho v šesti případech šlo o zranění těžká. 15 pasažérů dodávky se zranilo středně těžce a lehce. Mezi zraněnými bylo 5 dětí. Všechny pacienty jsme ošetřili a převezli k další péči do nemocnic v Brně, Hodoníně, Břeclavi a Kyjově. Dvě osoby jsme do nemocnic transportovali jako doprovod zraněných. Zbývající pasažéři byli bez zranění, jejich zdravotní stav jsme pochopitelně také zkontrolovali, ve voze bylo celkem 30 osob včetně řidiče. Na místě spolupracovaly všechny složky integrovaného záchranného systému.

Policie ČR: V sobotu ráno kolem sedmé hodiny se policisté společně s celníky na kontrolním stanovišti na hraničním přechodu se Slovenskem Lanžhot – stará cesta pokusili marně zastavit bílou dodávku s cizí registrační značkou. Ta přes kontrolní stanoviště projela vysokou rychlostí a pokračovala v jízdě do vnitrozemí. Do pronásledování ujíždějícího automobilu se následně zapojily tři hlídky. Šofér bílé dodávky do jednoho služebního vozu dokonce úmyslně naboural, jen šťastnou náhodou se mu nepodařilo policisty ze silnice vytlačit. Pronásledování nebezpečného převaděče pokračovalo přes Lanžhot až do Břeclavi, kde ve vysoké rychlosti nezvadl průjezd křižovatkou a postupně narazil do dvou zaparkovaných automobilů a rodinného domu. Uvnitř dodávky se v té době tísnilo 29 migrantů ze Sýrie, mezi nimi byly ale i malé děti. Po vážné nehodě bylo zraněno přes dvacet osob, které byly následně převezeny do několika nemocnic na ošetření. Zraněny byly i tři malé děti. V současné době si případ převzali krajští kriminalisté, kdy je věc prozatím prošetřována pro podezření ze spáchání trestných činů Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice a Obecného ohrožení.
Screenshot 2022-10-02 at 12-59-05 Policie ČR Převaděč způsobil vážnou nehodu - Jihomoravský kraj

 

Tiskové oddělení ZZS JMK