logo

Pět nových přístrojů Lucas 3 pro nepřímou masáž srdce obdržela středočeská záchranka

Středočeský kraj - 7.10.2022

Máme nové přístroje pro kontinuální nepřímou srdeční masáž. Jejich velkým přínosem je rychlé a snadné použití v terénu. Přístroje zajístí kvalitní stlačování hrudníku pacienta, a to i při převozu sanitkou, nahradí tak ruce záchranářů, kteří se díky tomu mohou soustředit na další život zachraňující úkony.

Přístroje za více než 2 miliony korun budou umístěné ve vozech rendez-vous, ve kterých jezdí dvoučlenná výjezdová skupina, kterou tvoří lékař a řidič nebo lékař a zdravotnický záchranář. Přístroje budou rozmístěné napříč krajem tak, aby jejich využití bylo co nejefektivnější – sloužit budou v Kladně, Hostivicích, Říčanech, Brandýse nad Labem a Zdibech.

Díky těmto přístrojům můžeme rozšířit projekt eCPR, který umožňuje za pokračující srdeční masáže předat pacienta do vybraného zdravotnického zařízení, kde ho neprodleně připojí na mimotělní oběh nahrazující činnost srdce.
Screenshot 2022-10-07 at 21-01-15 Watch Facebook
„Ještě před několika lety, kdyby mi někdo řekl, že lze vrátit do stejné kvality života pacienta, který prodělal v terénu i hodinovou zástavu srdce, považoval bych to spíše za epizodu z vědeckofantastického filmu… zatímco dnes je to další možnost naší medicíny,“ uvedl MUDr. Pavel Rusý.

„Jsem rád, že se Středočeská záchranka posouvá neustále kupředu a zapojením do tohoto projektu to jen potvrzuje. Lidský živost má nevyčíslitelnou hodnotu a záchrana každého z nich je malý zázrak,“ dodal náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK