logo

Resuscitace cyklisty v Jizerkách při závodě ČT Author Cup

Liberecký kraj - 10.10.2022

Při sobotním závodě ČT Author Cup dostala Horská služba hlášení, že pod občerstvovací stanicí Knajpa spadl závodník z kola a je v bezvědomí. Později se ukázalo, že dostal srdeční infarkt.

Na místo vyrážejí dva horští záchranáři i s automatizovaným defibrilátorem (AED). Mezitím začíná laická resuscitace kolemjedoucím závodníkem. Laická není možná úplně to správné slovo, protože onen závodník je shodou okolností příslušník HZS Jihomoravského kraje. Navíc mu okamžitě začíná pomáhat turistka, povoláním zdravotní sestra. Horská služba je na místě zhruba 4 minuty po nahlášení události.
310457930_3389622724619393_977460205175386540_n
Třiapadesátiletý muž se po příjezdu horských záchranářů na chvíli probírá, aby hned vzápětí opět upadl do bezvědomí. Automatizovaný defibrilátor doporučuje jeden výboj. Další dvě minuty resuscitace a AED doporučuje další výboj. Po druhém výboji cyklista „naskočil“. I když po chvilce opět upadá do bezvědomí, AED již nedoporučuje další výboj a po další resuscitaci i za pomoci ambuvaku se muž definitivně vrací k životu. Oxygenoterapie pokračuje dál i po naložení do terénního vozu Horské služby, která ho odváží na Smědavu. Tam už čeká vůz ZZS Libereckého kraje. Jeho posádka si muže přebírá a odváží do nemocnice.

V těchto případech bývá rychlá laická resuscitace klíčová. Cyklista s infarktem měl tentokrát opravdu štěstí, že v tu chvíli byli v okolí lidé, kteří věděli, jak na to. Takže palce nahoru. Dávejte na sebe nejen na horách pozor.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR