logo

HEMS MEETING 2022 – Setkání leteckých záchranářů v Jihlavě

Kraj Vysočina - 21.10.2022

Ve dnech 10. 10. a 11. 10. 2022 se na Vysočinu sjeli záchranáři ze všech koutů ČR, aby absolvovali pravidelné setkání leteckých záchranných služeb, které se letos uskutečnilo v Jihlavě a v Lukách nad Jihlavou.

Nabitý dvoudenní program HEMS meetingu byl zahájen ve Vzdělávacím a výcvikovém středisku krajské záchranné služby. „Nechyběla výuka simulační medicíny na nejmodernějších pacientských simulátorech či představení softwaru XVR, který slouží k nácviku řešení mimořádných událostí s velkým počtem postižených osob. Hlavním bodem programu byl výcvik práce v podvěsu na simulátoru vrtulníku, pod vedením zkušených instruktorů speciálních činností a lanových technik,“ přiblížil primář Tomáš Vaňatka.

Druhá část meetingu byla připravena v Lukách nad Jihlavou, kde si mohli záchranáři vyzkoušet například evakuaci osob z lanovky v tamním Ski Areálu. Zajímavý byl i úkol s názvem „Autobus“, který spočíval v ošetřování dětských figurantů ze ZŠ v Lukách nad Jihlavou za nestandartních podmínek. „Účastníci byli v trojici, dva měli zavázané oči a vidící záchranář je navigoval. Ošetřovali zlomené končetiny nebo poranění hlavy,“ popsal Vaňatka.
Image14 Image13 Image12 Image11 Image10 Image9 Image8 Image7 Image6 Image5 Image4 Image3 Image2 Image1
Děkujeme všem, kteří se na realizaci HEMS meetingu podíleli.

ZZS Kraje Vysočina