logo

Vážné pracovní úrazy při pádu z výšky na Karvinsku a v Ostravě

Moravskoslezský kraj - 26.10.2022

Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly 25. října během dvou a půl hodiny hned u dvou vážných pracovních úrazů, při nichž došlo k pádům z výšky. Události se odehrály na Karvinsku a v Ostravě.

Nejprve byli záchranáři voláni do obce Horní Suchá na Karvinsku, odkud byl krátce před půl jedenáctou nahlášen pád muže z pracovní plošiny, z výšky asi osmi metrů. Na místo vyjel zdravotnický tým a vzletěl vrtulník LZS. Dvaačtyřicetiletý pacient byl při vědomí a komunikoval, jeho stav se však velmi rychle zhoršoval, až došlo k selhání jeho krevního oběhu. Posádky proto zahájily resuscitaci, kterou se jim podařilo za podpory léků a přístrojové techniky obnovit činnost srdce. Lékař zjistil přítomnost mnohočetných poranění a pacient byl do ostravské Fakultní nemocnice transportován v kritickém stavu.

Pozemní týmy pak zasahovaly ve třináct hodin v Ostravě u šestatřicetiletého muže, který spadl při práci na střeše z výšky okolo deseti metrů na zaparkované vozidlo. Postižený nejevil v okamžiku příjezdu žádné známky života. Záchranáři zajistili jeho dýchací cesty a umělou plicní ventilaci, vstup do kostní dřeně pro podávání léků, a zahájili nepřímou srdeční masáž. Poranění hlavy, trupu a končetin, která utrpěl, však byla neslučitelná se životem a zasahující lékař musel konstatovat jeho smrt.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK