logo

Zásah v Music clubu Sud ve Slušovicích byl jedním z nejnáročnějších zásahů zlínské záchranky v posledních letech

Zlínský kraj - 31.10.2022

Zásah v Music clubu Sud ve Slušovicích byl jedním z nejnáročnějších zásahů zlínské záchranky v posledních letech.

Zdravotnické operační středisko zaznamenalo nárůst telefonátů a radiových relací o 400 procent, záchranáři se na místě potýkali s velkým množstvím raněných osob, chaosem, davovou psychózou. Zdravotníci museli přistoupit ke třídění pacientů dle závažnosti jejich zranění. „Jak jednotlivé výjezdové posádky, tak i celý tým Zdravotnického operačního střediska (ZOS) předvedl při zásahu u mimořádné události ve Slušovicích výborný profesionální výkon. O všechny raněné bylo dobře postaráno,“ uvedl v pondělí ředitel ZZS ZK Josef Valenta. „Dispečerky ZOS zachovaly klidnou hlavu i přesto, že byly vystaveny nesmírnému tlaku. Obrovské díky si za své nasazení zaslouží všichni zasahující záchranáři. V neposlední řadě je třeba vyzvednout také příkladnou spolupráci všech složek integrovaného záchranného systému (IZS),“ dodal ředitel Valenta.
313871149_187159463842835_3880772062670151250_n
NA STO DVACET HOVORŮ A RADIOVÝCH RELACÍ
První hovor na tísňovou linku 155 zaznamenaly dispečerky v čase 23:26. Hned poté následovala série dalších telefonátů. „Prakticky všichni volající hlásili velké množství dusících se lidí na diskotéce,“ uvedl šéf ZOS Libor Zajonc. O minutu později, v čase 23:27 dostaly první posádky příkaz k výjezdu. Jednalo se o dvě posádky vozů rychlé zdravotnické pomoci a jedno vozidlo rendez-vous ze Zlína. Ve stejný čas vysílá operační středisko do Slušovic jednu posádku rychlé zdravotnické pomoci ze Vsetína. „Po celou dobu docházelo k vytěžování volajících. A poté, co přišla z místa události zpětná vazba od první posádky, odeslal dispečink další prostředky včetně tří převozových sanitek Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně,“ popsal další průběh Libor Zajonc. Celkově odbavilo ZOS od přijetí první tísňové výzvy do ukončení události 117 hovorů a radiových relací. „Pro srovnání mohu uvést, že ve stejném časovém období jsme předešlý víkend napočítali 23 hovorů a radiorelací,“ dodal šéf ZOS. „Celá situace byla ze strany dispečinku velmi správně logisticky zvládnutá. Pochvala sloužícím dispečerkám je na místě. Zároveň bych ale chtěl poděkovat kolegům od Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a řidičům převozových sanitek,“ zhodnotil zásah Libor Zajonc.
312199417_140887698695036_1765192142420223885_n
SLOŽKY IZS BOK PO BOKU
Opět se ukázalo, že pravidelná cvičení společného zásahu jednotek IZS při mimořádných událostech mají svá opodstatnění. Souhra všech složek integrovaného záchranného systému ukázala, že v jednotě je síla.

Na místě události byli již v době příjezdu první posádky ZZS ZK zasahující příslušníci Policie ČR. Vozy ZZS ZK měly díky nim zajištěn příjezdový a odjezdový koridor.

Hasiči se postarali o osvětlení celého prostranství před klubem, pomáhali s ošetřováním drobných zranění a případným transportem zraněných pacientů jak do sanitních vozů ZZS ZK, tak do převozních sanitek, které odjížděly na traumatologickou ambulanci.
Jak policisté, tak hasiči a řidiči převozových sanitek pomáhali s tříděním raněných.

PĚT ZRANĚNÝCH V PÉČI ZZS ZK
Pacienti s lehkými zraněními typu oděrek, drobných ranek a podobně se při zásahu ve Slušovicích dostali převážně do péče hasičů Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje.

Pacientů s nejvyšší prioritou léčby, tedy ti, kteří utrpěli středně vážná a závažná zranění, se okamžitě po příjezdu ujali záchranáři ZZS ZK.

Celkem odvezla ZZS ZK tři pacienty ve vážném stavu na vysokoprahový urgentní příjem Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, další zraněný putoval na nízkoprahový urgentní příjem téže nemocnice a posledního pacienta odvezla posádka na chirurgickou ambulanci Vsetínské nemocnice. Zbylé tři pacienty vyžadující ošetření ve zdravotnickém zařízení odvezly převozové sanitní vozy KNTB.
Zásah byl ze strany ZZS ZK ukončen dvě hodiny po půlnoci, kdy se na výjezdovou základnu vrátila poslední výjezdová skupina.

Foto: HZS ZLK

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje