logo

Krajská záchranka z Vysočiny má naplánovanou velkou výměnu transportních nosítek

Kraj Vysočina - 6.11.2022

V příštím roce chystá Záchranná služba Kraje Vysočina plošnou výměnu transportních nosítek.

„Obměna 60 transportních nosítek proběhne ve třech etapách. V tak zásadním provozu nelze stáhnout všechna nosítka naráz. Důvodem pro výměnu je používání desinfekčních prostředků ve větším množství i četnosti, kdy dochází k oxidaci povrchů a tím k výraznému opotřebení pohyblivých součástí. Zároveň s tímto jsou také poškozovány povrchy matrací a mechanismů samonavíjecích pásů. Nová lehátka usnadnění manipulaci s pacientem, a to především tím, že bude možno odpojit samotné lehátko od podvozku, což je nyní u pacientů s infekčním onemocněním při použití ochranných obleků velice obtížné,“ popisuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Podle informací náměstkyně ředitelky Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Evy Semrádové bude ještě v letošním roce vypsána veřejná zakázka na dodávku příslušenství, v příštím roce dojde o obměně. Cena speciálních transportních nosítek se nyní na trhu pohybuje kolem 150 tisíc korun za kus. Součástí dodávky je také anatomická matrace s integrovaným dětským zádržným systémem, ramenními bezpečnostními pásy na tělo a samonavíjecím pásem na nohy, anatomický polštář, přídavná kolečka zadního stabilizátoru.

Hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek informoval, že obměna 60 ks transportní techniky – nosítek figuruje jako náhradní projekt v rámci dotačního programu REACT EU s ukončením na konci roku 2023. Je relativně vysoká šance, že projekt dotaci ve výši 10 miliónů korun získá. Pokud ne, bude financován z vlastních prostředků záchranné služby.

Plošnou výměnu transportních lehátek realizovala Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina už v roce 2015. I tehdy využila evropské dotace.

Info KÚ KV