logo

Smrtelná nehoda v Opavě

Moravskoslezský kraj - 9.12.2022

K tragické dopravní nehodě vyjížděli 8. prosince pozdě odpoledne záchranáři v Opavě.

Ve čtvrt na šest byl operátorům ZZS MSK nahlášen střet dvou osobních vozidel na obchvatu města, v části Kateřinky. Pomoci vyjely dva záchranářské týmy, lékařská posádka rendez-vous a stejně tak vzlétl i vrtulník LZS.

Dvaasedmdesátiletá žena byla z jednoho z vozidel vytažena bez známek života a záchranáři započali s její resuscitací. Přes použití léků, které týmy podávaly do kostní dřeně, i přístrojů, se nepodařilo obnovit její krevní oběh. Namístě podlehla utrpěným mnohočetným poraněním.

Čtyřiačtyřicetiletá žena byla z automobilu vyprošťována. Ještě zaklíněnou ji záchranáři zajistili krčním límcem, nitrožilním vstupem a podáním léků. Byla při vědomí, jevila však známky šokového stavu a život ohrožujících poranění. Lékař přistoupil k jejímu uvedení do umělého spánku, provedl intubaci dýchacích cest a převedení na přístrojem řízenou ventilaci. Po dalších úkonech ji posádka vrtulníku transportovala na urgentní příjem FN Ostrava.

Jednatřicetiletá žena utrpěla středně závažné poranění v oblasti břicha, dívky ve věku devíti měsíců a pěti let pak poranění hlavy. Všechny pacientky byly po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče přepraveny do opavské Slezské nemocnice, a to na tamní chirurgickou ambulanci.      

PhDr. Lukáš Humpl, tiskový mluvčí ZZS MSK