logo

Dopravní nehodu v Praze 7 automaticky detekoval a oznámil iPhone 14

Hlavní město Praha - 12.12.2022

V sobotu 10. 12. 2022 v 16:26 hodin přijalo operační středisko HZS hl. m. Prahy na lince 112 automatické volání ze zařízení iPhone 14, který detekoval náraz (detekce nehody). 

Automaticky hlas informoval o možné nehodě uživatele iPhone a sděloval přesné  souřadnice. Operátor se snažil během hovoru kontaktovat majitele a následně se pokoušel majiteli dovolat dvakrát zpět. Během hovoru majitel nereagoval, ozývaly se pouze ruchy a hlasy pravděpodobně dalších účastníků nehody. 

Místo nehody bylo na úrovni čísla popisného domu v ulici Bubenská a odpovídal souřadnicím diktovaným automatem v průběhu hovoru. 

Ve sluchátku se ozýval automat opakující souřadnice místa, kde zařízení iPhone detekovalo těžkou autonehodu a jehož majitel nereagoval na následné výzvy telefonu. V pozadí hovoru jednou zazněla věta: „Jsi v pohodě?“ a následně už byl slyšet pouze ruch. Na dotazy operátora linky 112 ale majitel telefonu nereagoval. Nereagoval ani na následná 2 zpětná volání.

Událost byla vzhledem k okolnostem a předchozím zkušenostem předána také Policii ČR a ZZS s klasifikací nejhoršího možného scénáře, tedy dopravní nehody s vyproštěním osob.

Info k události:

V ulici Bubenská zasahovali pražští profesionální hasiči u nehody dvou automobilů. Případ se stal v sobotu 10. prosince 2022 v 16:29 hodin. Hasiči zajistili nehodu proti vzniku požáru, zraněné osoby byly v péči ZZS.

Obdobná událost se odehrála i 24. 11. 2022, kdy informace o dopravní nehodě dvou automobilů byla na linku 112 přijata současně ze 3 různých zdrojů: e-call z vozidla jednoho z účastníků, nehodová centrála se sídlem v Německu a právě zařízení iPhone, které detekovalo náraz. U tohoto případu se ale majitel iPhonu operátorce linky 112 ozval a dopřesnil potřebné informace.

Nemusíte mít ale jen iPhone. Od 1. dubna 2018 musí být všechna nová auta, prodávaná v EU, vybavena systémem eCall. Propojuje palubní počítač auta, mobilní sítě a centrum tísňového volání. Systém automaticky sdělí například přesnou polohu vozidla, počet osob ve vozidle, jeho majitele a typ vozidla nebo směr a rychlost jízdy před nehodou. 

Více informací o systému eCall najdete pod odkazem https://www.hzscr.cz/clanek/rozsireni-moznosti-tisnove-linky-112-system-ecall.aspx

Podrobnosti o funkci detekce autonehody u nejnovějších modelů iPhone a Apple Watch lze najít přímo na webu podpory společnosti Apple: 
support.apple.com/cs-cz/HT213225.

V příloze je audio z hovoru. 

Martin Kavka, tiskový mluvčí HZSP