logo

Stáž studentů na pracovišti ZZS ZK v rámci Centra podpory vzdělávání Fakulty Humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně

Zlínský kraj - 12.12.2022

Organizace stáží pro studenty středních škol Zlínského kraje je iniciativou Centra podpory vzdělávání Fakulty Humanitních studií Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Cílem je propojení institucí Zlínského kraje s místními školami za účelem sdílení znalostí profesionálů s mladými lidmi, kteří se na budoucí povolání teprve připravují. V případě stáže na ZZS ZK se jedná o studenty gymnázií, kteří se chtějí stát lékaři či záchranáři.

Studentům se na záchranné službě věnovali lektoři Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS ZK. Cílem bylo nejen zábavnou, ale také i poučnou formou představit studentům, co obnáší práce záchranářů.

První den jsme stážisty seznámili s činností zdravotnické záchranné služby a její organizační strukturou dle platné legislativy, s rozmístěním výjezdových skupin v rámci Zlínského kraje i celé České republiky a seznámili je s aplikací Záchranka. Pak následovala teoretická příprava k resuscitaci a k první pomoci u vybraných akutních stavů. Následně absolvovali praktické nácviky resuscitace s užitím automatického externího defibrilátoru (AED).

V rámci exkurze měli možnost sledovat práci operátorů na Zdravotnického operačního střediska v „ostrém“ provozu. Na výjezdové základně si mohli studenti prohlédnout a prozkoumat kompletní vozový park: vozy RZP, RV, sanitní vůz k transportu novorozenců, terénní vozidlo, mobilní operační středisko, vozidlo pro mimořádné události. Součástí ukázky bylo seznámení s vybavením vozidel pomůckami, léky, přístroji, transportními i imobilizačními prostředky, spojovací technikou, navigací.

Odpolední praktická výuka byla zaměřená na správnou manipulaci s pacientem při podezření na poranění páteře. Trénovali jsme způsoby přetáčení, přenášení, polohování.

Druhý den jsme si zopakovali základní resuscitaci s použitím AED a naučili jsme studenty ventilovat pomocí ručního křísícího vaku – ambu vaku. Následně jsme přešli k řešení modelových situací. Na závěr dopoledního programu podstoupili studenti ve dvojicích praktickou zkoušku laické neodkladné resuscitace s užitím automatického externího defibrilátoru. Po úspěšném absolvování přezkoušení, kde si vedli výborně, obdrželi osvědčení o proškolení v kardiopulmonální resuscitaci s užitím AED.

Další program byl již zaměřen na odborné výkony záchranářů. Studenty jsme učili pracovat s imobilizačními pomůckami jako jsou: krční límec, fixátor krční páteře, pánevní pás, extenční dlaha, scoop rám, vakuová matrace. Vyzkoušeli si stavět krvácení s různými druhy škrtidel. Prakticky zkoušeli vyprošťovat postižené z havarovaného vozu za použití imobilizačních a transportních pomůcek. Po zvládnutí dílčích výkonů jsme připravili studentům modelové situace na zásah u dopravní nehody, resuscitaci oběšeného či zajištění poraněného po pádu z výšky.

Odpolední program druhého dne byl již vysoce odborný, studenti si měli možnost vyzkoušet zajištění nitrožilního a intraoseálního vstupu, zajištění dýchacích cest laryngeální maskou, vzduchovodem, intubací, punkci hrudníku. Závěrem a vyvrcholením dvoudenní zážitkové stáže bylo plnění modelových úloh na celotělovém modelu člověka SimMan 3G.

Všichni zúčastnění studenti byli velmi vnímaví, bystří i zruční, praktické dovednosti si osvojili velmi rychle. Lektorům dělalo obrovskou radost, že mohou pracovat s tak nadšenými mladými lidmi, kteří mají své sny a dokáží si za nimi jít. Studentům děkujeme za zájem o povolání zabývající se přednemocniční neodkladnou péčí a těšíme se, že je jednou přivítáme v našich řadách.

(https://fhs.utb.cz/akce-cpv/na-dva-dny-stazistou-na-zdravotnicke-zachranne-sluzbe-zlinskeho-kraje/)