logo

V Plzni na Doubravce byla slavnostně otevřena nová výjezdová základna záchranné služby

Plzeňský kraj - 16.12.2022

Za účasti hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka a dalších významných hostů z vedení kraje, města i obvodu Plzeň 4, managementu ZZS PK, stavbařů a médií Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje 15. prosince 2022 ve 12 hodin slavnostně otevřala svůj nový objekt v Plzni na Doubravce.

Od 1. ledna 2023 zde budou umístěny dvě výjezdové skupiny RZP a v průběhu následujícího roku se sem přesune také Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK. Počítá se rovněž s dobudováním záložního Zdravotnického operačního střediska. Nová budova byla postavena ve Hřbitovní ulici 1545/3a nákladem čtyřiapadesáti miliónů korun díky podpoře zřizovatele ZZS PK a zároveň investora stavby, kterým je Plzeňský kraj.

K zahájení stavby došlo loni 30. června, poté, co byla vedením ZZS PK ve spolupráci s ÚMO Plzeň 4 vytipována vhodná lokalita, jíž se stal areál SDH Plzeň Doubravka. Po zpracování studie, převodu pozemků a vysoutěžení projektanta novostavby bylo vydáno 8. ledna 2021 stavební povolení. Převzetí novostavby proběhlo 31.10. 2022 a 29.11. 2022 byl objekt zkolaudován. Dodavatelem stavby je SH stavební a obchodní spol. s r.o., zhotovitelem projektové dokumentace MP technik spol. s r.o.

„Naším cílem je rozprostřít výjezdové základny po Plzni tak, abychom se ke kriticky nemocným dostali co nejdříve. Výhodou vybraného místa je také blízkost frekventovaného úseku dálnice D5 včetně přivaděče a těsné sousedství s hasiči i policisty, kteří s námi u mnoha událostí zasahují společně,“ vypočítává výhody novostavby ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička s tím, že záchranáři vyjíždí z Doubravky už od roku 2017, kdy zahájili činnost v provizorním pronajatém objektu v ulici U Sv. Jiří.

Velkým příslibem pro záchranáře je také nové zázemí, jež získá Vzdělávací a výcvikové středisko ZZS PK. Vzniknou zde moderní prostory pro simulační výcvik nejen profesionálních zdravotnických záchranářů, ale také nových first responderů, členů ostatních složek IZS i laické veřejnosti.

„Je to dobrá zpráva především pro Plzeň, protože umístěním základny dochází k významnému zkrácení dojezdové doby k pacientovi. Za další přínos považuji moderní prostor pro výcvikové středisko, které zde ročně proškolí zhruba 500 záchranářů,“ říká náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais.

Základní údaje k novostavbě:

Výjezdové základna Doubravka a Vzdělávacího a výcvikového středisko ZZS PK

Adresa: Hřbitovní 1545/3a, 312 00 Plzeň

Zahájení stavby a předání staveniště: 30.6.2021

Předání stavby: 31.10.2022

Investor: Plzeňský kraj

Cena díla s DPH: 54 217 956 Kč

Velikost: 501,6m2 – zastavěná plocha, 3 NP

Dodavatel stavby: SH stavební a obchodní spol. s r.o.

Zhotovitel projektové dokumentace: MP technik spol. s r.o.

 

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Barbora Behring

doubí 1

Doubí 2

Doubí 5

Doubí 3

Doubí 6

Doubí 4

ZZS Plzeňského kraje