logo

Zachráněný pacient navštívil ostravské záchranáře

Moravskoslezský kraj - 20.12.2022

V listopadu zasahovaly týmy ZZS MSK v Ostravě u pana Petra. Voláni byli k bolestem na hrudi a kardiálním obtížím.

Pacient s nimi po jejich příjezdu ještě hovořil, avšak o něco později v sanitním vozidle náhle upadl do bezvědomí. Došlo u něj k selhání srdeční činnosti a záchranáři museli zahájit resuscitační péči, včetně opakovaných defibrilačních výbojů. Jejich zásah byl účinný a podařilo se jim obnovit krevní oběh. Nemocného následně předali do další léčby v ostravské Fakultní nemocnici.

O měsíc později obdržela zdravotnická záchranná služba e-mail s poděkováním a žádostí bývalého pacienta. Pan Petr vyjádřil přání osobně se setkat s týmem, který mu poskytoval přednemocniční neodkladnou péči a podílel se významně na jeho záchraně. Po dohodě navštívil výjezdovou základnu v prostorách Integrovaného bezpečnostního centra, odkud k němu týmy vyjížděly.

Při setkání předal svým zachráncům dárky a společně si vzájemně sdělovali vzpomínky na samotný zásah. Památkou posádkám i panu Petrovi bude také společná fotografie, kterou pořídili u sanitního vozidla, v němž se dramatická záchrana života odehrávala. Pro záchranáře bylo milé setkání důležitou zpětnou vazbou na jejich práci a velkou motivací do dalších zásahů.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK