logo

Záchranáři se v Moravskoslezském kraji během vánočních svátků nezastavili

Moravskoslezský kraj - 28.12.2022

Vánoce nebývají pro záchranáře právě pracovně klidným obdobím a nejinak tomu bylo i letos. Podobně jako v předchozích letech, pracovaly týmy ZZS MSK v plném nasazení. Operátoři ZZS přijímali znatelně větší počet tísňových hovorů, než v běžných dnech a také posádky musely během tří uplynulých svátečních dní ošetřovat více pacientů.

V průběhu Štědrého dne bylo řešeno 375 událostí, 25. prosince 409 a na druhý svátek vánoční pak dokonce 448. Záchranáři tedy v době vánočních svátků ošetřovali celkem 1232 pacientů, což je o sto více oproti roku 2021. Ve srovnání s průměrným počtem řešených událostí jsme během Vánoc zaznamenali nárůst činnosti o přibližně čtvrtinu, 26. prosince dokonce o 35%.

Podobně jako v jiné dny tvořily zhruba dvě třetiny zásahů pacienti staršího věku s interními onemocněními. Jednou z příčin je skutečnost, že nemocní bývají, pokud je to možné, propuštěni na Vánoce domů z nemocnic a léčeben. Při zhoršení zdravotního stavu pak tito pacienti nebo jejich příbuzní volají záchrannou službu. Důvodem četnějších výjezdů jsou i zavřené ordinace praktických a dětských lékařů.

Záchranáři zasahují ponejvíce u nemocných s oběhovými obtížemi, dušnostmi, kolapsy a podobně. Mezi obtížemi byl zřejmý nárůst nevolností se zvracením a kolikovité bolesti břicha. Při dopravních nehodách bylo zraněno osmnáct osob, převážně středně těžce.

Lékaři ZZS již nemohli pomoci šestnácti pacientům, kteří zemřeli před příjezdem posádky. Další desítku nemocných týmy záchranné služby resuscitovaly.

Pomoc záchranářů potřebovaly také děti, jichž posádky v Moravskoslezském kraji ošetřovaly během Vánoc více než osm desítek. Mezi příčiny patřily například křečové stavy, akutní záněty hrtanu, úrazy a další.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK