logo

ZZS JMK: Vánoční svátky byly ve znamení vysokého počtu výjezdů

Jihomoravský kraj - 28.12.2022

A nejde jen o svátky, jedná se o trend posledních týdnů, kdy se počty našich výjezdů pohybují prakticky neustále v rozmezí 320 až 350, přičemž jejichž průměrný počet je 290. A výjimkou nebyly ani sváteční dny.

Důvodů tohoto nárůstu je zřejmě více, patří k nim jednak vlna respiračních onemocnění, která postihla populaci. Dále svoji roli sehrálo náledí a úrazy chodců, ale počty volání na naši tísňovou linku se navýšily pravděpodobně také v důsledku nedostatku léků proti horečce na našem trhu.

Struktura výjezdů v době svátků tedy byla velmi podobná: kolapsy či vysoké horečky související právě s respiračními onemocněními, dále bolesti na hrudi či úrazy. V noci po Štědrém večeru se pak přidaly události související s oslavami svátků, tedy bolesti břicha způsobené přejedením, otravy alkoholem, a to bohužel i u mladistvých, a setkali jsme se také s poněkud neobvyklou situací, kdy se chlapec při rozbalování dárků za pomoci nožíku poranil, a způsobil si tak silné krvácení.

Před námi jsou silvestrovské oslavy, to pro nás tradičně bývá náročná služba. A my rozumíme tomu, že lidé chtějí příchod nového roku pořádně přivítat. Přesto však pošleme pár rad… S jídlem a pitím alkoholických nápojů to nepřehánějte, přemíra především alkoholu může mít i vážné následky. A pokud už se rozhodnete manipulovat s pyrotechnikou, pak postupujte podle návodu a dávejte pozor nejen na sebe, ale i na okolí, které vaší činnosti bude přihlížet. Především pak na děti… děkujeme.

Tiskové oddělení ZZS JMK