logo

Silvestr 2022 a záchranka: Moravskoslezský kraj

Moravskoslezský kraj - 2.1.2023

Posádky Zdravotnické záchranné služby MSK zasahovaly v posledních čtyřiadvaceti hodinách (od rána 31.12.2022 do půl sedmé ranní 1.1.2023) celkem ve 459 případech.

Jen od silvestrovské půlnoci do prvního lednového rána přitom musely posádky ZZS zasahovat ve 124 případech, což je srovnatelné se situací „předkovidových“ let. Nárůst zásahů v této době činil přibližně trojnásobek oproti běžným nocím. V prvních šesti hodinách roku 2023 tvořily události související s oslavami Silvestra více než třetinu všech řešených událostí.

Během novoročních oslav zasahovali záchranáři ZZS MSK u šesti událostí vzniklých při odpalování zábavní pyrotechniky. U čtyř mužů se jednalo o lehká nebo středně těžká poranění hlavy, u dvanáctiletého chlapce pak zranění prstů horní končetiny a o dva roky starší hoch utrpěl poranění oka a obličeje.

V posledních čtyřiadvaceti hodinách byli záchranáři voláni k více než stovce zranění, přičemž od půlnoci do ranních hodin 1. ledna museli ošetřovat polovinu z nich. Mezi úrazy dominovaly pády se zraněními hlavy či končetin a řezná poranění od skla či jiných ostrých předmětů. Mezi ne zcela typická zranění patřil pád při noční jízdě na koloběžce, či podvečerní pád z vozu taženého koňmi.

Více než tři desítky zranění se přitom přihodily osobám pod vlivem alkoholu, což je obdobný počet, jako v uplynulých letech. Téměř tři další desítky pacientů posádkám ZZS uvedly, že byly napadeny a zraněny jinou osobou, nebo utrpěly poranění při potyčkách.

S diagnózou opilosti či těžké opilosti muselo být v našem kraji záchrannou službou ošetřeno 19 osob. Mezi nimi byli také dva patnáctiletí chlapci.

Během noci zasahovali záchranáři na území Moravskoslezského kraje u několika dopravních nehod, které si kromě zranění vyžádaly také dvě oběti na životě.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK