logo

Mezinárodní lavinový a kynologický kurz v Krkonoších

ČRKrálovehradecký kraj - 10.1.2023

Od 9. do 13. ledna 2023 probíhá v Krkonoších každoroční mezinárodní lavinový a kynologický kurz za účasti zástupců pěti evropských horských služeb.

Účast na kurzu přislíbili horští záchranáři z Česka, Slovenska, Polska, Rakouska a Slovinska. Základnou budou účastníkům Richtrovy boudy. „Kurz se uskuteční i přes relativní nepřízeň počasí. Na hřebenech Krkonoš sice neleží tolik sněhu, kolik bychom si představovali, ale kvalitu ani program kurzu to zásadně neovlivní. Máme připravené alternativní metody výcviku. Navíc stále pevně věříme, že nám Krakonoš na poslední chvíli nějaký ten sníh ještě pošle,“ říká s úsměvem Jan Hepnar z kynologické brigády Horské služby. Kurz vede lavinový preventista a záchranář ze Špindlerova Mlýna Robert Dlouhý.

Obsahem výcviku bude školení záchranářů v lavinové prevenci, vzájemné předávání zkušeností a novinek, zdokonalování se v moderních technologiích a také kynologický výcvik za použití moderních tréninkových metod. „Očekává se účast zhruba 50 horských záchranářů a více než 30 záchranářských psů. Na místě je poděkovat Policii ČR, která nám poskytla zázemí na Richtrových boudách a také vrtulník, který bude nedílnou součástí výcviku,“ říká vedoucí kynologické brigády Horské služby Pavel Smejkal. V rámci kurzu se bude také cvičit pátrání po osobách, kdy mezi sebou kooperují psovodi, jejich psi a také létající dron.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR