logo

Bio Hazard tým plzeňské záchranky cvičil na Bulovce

Hlavní město PrahaPlzeňský kraj - 17.1.2023

Ve středu 11.ledna 2023 proběhlo ve FN Bulovka v Praze taktické cvičení zaměřené na simulaci příjmu pacienta v režimu vysoce nakažlivé nemoci. Zúčastnili se jej i záchranáři Bio Hazard týmu ZZS PK.

Rozehra cvičení byla provedena prověřovací formou, kdy po fiktivním oznámení na tísňovou linku bylo prověřeno svolávání všech členů BHT. Cvičení se aktivní či pasivní formou zúčastnili všichni členové BHT a inspektor provozu jako vedoucí zdravotnické složky. Cílem cvičení bylo praktické prověření činností a postupů uvedených v plánovacích dokumentacích složek IZS, zejména souboru typových činností složek IZS č. 16A/IZS – „Mimořádná událost s podezřením na výskyt vysoce nakažlivé nemoci ve zdravotnickém zařízení nebo v ostatních prostorech“.

Cvičení splnilo svůj účel a přispělo ke zvýšení připravenosti členů BHT. Náš tým si procvičil předání pacienta v Bio boxu v reálném prostředí příjmu Fakultní nemocnice Bulovka. Ta je jako jediné pracoviště v České republice na Infekční klinice vybavena zařízením pro izolaci a léčbu pacientů s vysoce nebezpečnou nákazou či podezřením na ni. Jde například o krvácivé horečky typu lassa, ebola nebo plicní mor. Skupina tzv. importovaných onemocnění dále zahrnuje například cestovatelské průjmy, břišní tyfus, malárii, horečku dengue a celou řadu dalších. Léčí se zde také pacienti s HIV.

BH tým ZZS PK přitom patří k nejprogresivnějším u nás. Pravidelně cvičí například ve vojenském Centru biologické ochrany v Těchoníně, pravidelně rozšiřuje své vybavení a spolupracuje s renomovanými infektology.

Text: Radek Tyr, Vítězslav Sladký
Foto: Filip Šimčík

ZZS Plzeňského kraje