logo

Projekt Časné defibrilace v Ústeckém kraji v praxi, strážníci použili AED a výrazně tak přispěli k záchraně života řidiče po dopravní nehodě

Ústecký kraj - 17.1.2023

Dne 16. 1. 2023 naši záchranáři na Litoměřicku vyjížděli k nehodě osobního vozidla, jehož řidiče při jízdě postihla zástava srdce.

Operátoři zdravotnického operačního střediska zahájili se svědky nehody telefonicky asistovanou resuscitaci a k pacientovi vyslali výjezdové skupiny ZZS. Bezprostředně na laickou resuscitaci navázali strážníci městské policie, kteří při resuscitaci použili automatizovaný externí defibrilátor, který získali od Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje v rámci projetu Časné defibrilace v Ústeckém kraji. Strážníci před naším příjezdem aplikovali řidiči dva defibrilační výboje a přispěli tak významně k návratu spontánního oběhu. Pacient byl letecky transportován na specializované pracoviště do Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

A co je vlastně Projekt Časné defibrilace v Ústeckém kraji? Podstatou projektu je vytváření celokrajské sítě automatizovaných externích defibrilátorů (AED) – stacionárních i mobilních – v kontextu se sítí výjezdových stanovišť ZZS a s dojezdovými časy jejich posádek tak, aby pravděpodobnost úspěšného použití AED byla co nejvyšší (umístění AED na místa vysoce riziková z hlediska četnosti náhlé zástavy oběhu a zejména pak do těch oblastí s delšími dojezdovými časy profesionální zdravotnické pomoci, kde lze jako tzv. first- respondery (FR) využít příslušníky ostatních složek IZS. Projekt je realizován za významné finanční podpory Ústeckého kraje.

Prokop Voleník tiskový mluvčí ZZS Ústeckého kraje