logo

Středočeská záchranka plánuje vybudovat novou výjezdovou základnu ve Vlašimi

Středočeský kraj - 3.2.2023

Záchranka tam nyní sídlí v městském objektu v ulici Jana Masaryka. Prostory ale nevyhovují současným provozně-technickým normativům a problematické je i parkování sanitek. Radní dnes vyslovili souhlas s použitím fondu investic ZZS SČK ve výši 2,5 mil. Kč na zpracování projektové dokumentace nové základny.

„Záchranná služba se ve spolupráci s krajem pokoušela najít jiný vhodný objekt v majetku kraje v dané lokalitě, ale vyhovující prostory nalezeny nebyly. Zpracování projektové dokumentace je tak první krok k tomu, abychom měli jasnou představu k technickým i finančním parametrům nové stavby. Na samotnou výstavbu by pak zdravotnická záchranná služba chtěla čerpat dotaci z IROP,“ vysvětlil náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík. ZZS SČK proto oslovila město Vlašim, které pro novou výjezdovou základnu nabídlo část svého pozemku. Ten by měl kraj získat bezúplatným převodem do svého majetku.

„Současné podmínky na výjezdové základně ve Vlašimi nejsou pro personál ideální, velký problém je i s garážemi. Děkuji městu Vlašim za vstřícnost při jednání o pozemku a jsem rád, že budeme pokračovat ve zlepšování prostředí pro zaměstnance záchranky, kteří si při jejich náročné práci dobré zázemí zaslouží,“ dodal náměstek Pavlík.

Nový objekt výjezdové základny ZZS Vlašim mezi Okružní a Lidickou ulicí bude sloužit jako moderní a kapacitně odpovídající zázemí pro posádky sanitních vozidel. Toto stanoviště bude splňovat veškeré technické a věcné požadavky dle platné legislativy včetně hygienických, požárních a provozních norem. Součástí stavby budou garážová stání i venkovní úpravy včetně zpevněných ploch a oplocení nově odděleného pozemku. Nová základna by měla být vybudována nejpozději do konce roku 2026.