logo

Záchranáři zasahovali u tragického požáru na Frýdecko-Místecku

Moravskoslezský kraj - 24.2.2023

Čtyři týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly ve středu 22. února odpoledne u požáru bytu v Paskově na Frýdecko-Místecku.

O události byli krajští operátoři informováni před patnáctou hodinou. Na místo události vyjely dvě zdravotnické posádky, lékařský tým rendez-vous a vzlétl vrtulník LZS.

Záchranáři resuscitovali čtyřletého chlapce, který po vynesení z hořícího bytu nejevil známky života. Utrpěl rozsáhlé popáleniny na většině částí těla. Týmy ZZS zajistily vstup do kostní dřeně a zahájily podávání léků, pokračovaly v započaté nepřímé srdeční masáži. Zasahující lékař provedl intubaci dýchacích cest a připojení k přístrojem řízené ventilaci. Ani několik desítek minut probíhající snaha o záchranu nevedla k úspěchu a lékař musel konstatovat smrt dítěte.

Dvouletý chlapec byl intoxikován zplodinami hoření. Záchranáři jej uvedli do umělého spánku, provedli intubaci a převedli pacienta na umělou plicní ventilaci. Po provedení dalších nezbytných opatření byl vrtulníkem přepraven na urgentní příjem FN Ostrava.

Šestatřicetiletá žena jevila známky nadýchání se zplodin hoření, její stav nebyl život ohrožující. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče ji pozemní posádka transportovala do ostravské Fakultní nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK