logo

V Boskovicích se slavnostně otevřela nová základna jihomoravské záchranky

Jihomoravský kraj - 10.3.2023

Naše nové stanoviště za 80 milionů korun vyrostlo v západní části areálu boskovické nemocnice.

Stavba trvala rok a čtvrt a náš zřizovatel, Jihomoravský kraj na ni využil finance z prostředků Evropské investiční banky. Dne 9. 3. 2023 byla základna slavnostně otevřena za účasti naší ředitelky Hany Albrechtové, krajského radního Vladimíra Šmerdy a dalších hostů.

„Potřebujeme efektivní pokrytí záchrannou službou po celém kraji s kvalitním zázemím pro záchranáře, aby se mohli soustředit na svou práci. Proto jsem rád, že se podařilo ho vybudovat i v této severní části našeho kraje,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

„Poslední roky a k tomu covidová pandemie nám ukázaly rezervy v kapacitách stanovišť. Základny teď dimenzujeme tak, aby v nich byl vždy prostor pro případné navýšení počtu výjezdových skupin. V Boskovicích budou sídlit 2 výjezdové skupiny, z toho jedna s lékařem. Do budoucna se předpokládá rozšíření na 3 výjezdové skupiny,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast vzdělávání, zdravotnictví a strategii chytrého regionu Jiří Nantl.

V původní budově v areálu Nemocnice Boskovice byla výjezdová základna ZZS JmK od roku 1996. Nový objekt je koncipován jako dvoupodlažní nepodsklepený s plochou střechou. Přízemí je určeno pro parkování čtyř sanitních vozidel. Dále jsou zde umístěny sklady zdravotnického materiálu a prádla, infekčního odpadu a komunálního tříděného odpadu nebo sanitační box. O patro výše najde zázemí posádka.

„Prostory současné základny, která se v nadcházejících dnech stane již bývalou, už skutečně nevyhovují. Kapacitně ani technicky. Proto jsme rádi, že můžeme být v novém a že vše je velmi dobře vymyšleno i z pohledu logistického, ať už jde o přesuny posádek do vozů či jakýkoliv pohyb zdravotníků po budově. Celkově nám přibývá výjezdů, více jich evidujeme i tady na Boskovicku, takže větší a modernější základna je logické vyústění vývoje. Průběžně se snažíme vylepšovat podmínky, ve kterých naši zaměstnanci pracují. A samozřejmě s tím souvisí neustálé zkvalitňování péče o pacienta,“ vysvětluje ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová.

„Objekt je řešen jako energeticky pasivní. Tepelná energie pro vytápění, chlazení a ohřev teplé užitkové vody je primárně zajištěna tepelnými čerpadly země – voda. Základna disponuje také fotovoltaickou elektrárnou, jedná se o 66 panelů o výkonu 450Wp. Část dešťové vody bude zpětně využita pro splachování WC,“ popsal řešení stavby radní pro investice Vladimír Šmerda.

Zhotovitelem stavby je společnost ESOX, spol. s r.o.

Tiskové oddělení ZZS JMK