logo

U nehody autobusu na Svitavsku bylo zraněno 21 lidí, pardubickým kolegům pomohla mezikrajsky i jihomoravská záchranka

Pardubický kraj - 14.3.2023

V průběhu sobotního dopoledne (11.3.2023) přijalo operační středisko Zdravotnická záchranná služba Pardubického kraje výzvu nehody autobusu na Svitavsku se 45 cestujícími.

Došlo ke vzniku mimořádné události. Na místě zasahovalo pět posádek ZZS PAK a také nám vypomohli kolegové ze ZZS JMK a DZS Svitavy. Celá situace byla ztížena nemožností vzletu LZS z důvodu špatných povětrnostních podmínek.

Celkem záchranáři ošetřili a převezli do nemocničních zařízení 21 zraněných osob. Všem složkám děkujeme za perfektní spolupráci.

Spolupracující ZZS JMK k události uvedla: Dnes ráno nás dispečink pardubické záchranky požádal o spolupráci, nedaleko Hradce nad Svitavou havaroval autobus, ve kterém cestovalo přes čtyřicet pasažérů, včetně dětí. Naše operační středisko vyslalo na místo vrtulník, který ovšem nakonec nemohl doletět z důvodu nepřízně počasí. Dále pak pět pozemních prostředků, a to velkokapacitní sanitku, inspektora provozu, lékařskou a dvě záchranářské posádky. Z důvodu vyhlášení mimořádné události jsme aktivovali na Boskovicku záložní výjezdovou skupinu. Naši zdravotníci měli v péči deset pacientů, všechny po ošetření převezli do zdravotnických zařízení. Přičemž celkově byla ve spolupráci s pardubickými kolegy poskytnuta přednemocniční neodkladná péče více než dvěma desítkám zraněných. Zákrok byl velmi náročný, nejen vzhledem k počtu pacientů a zasahujících prostředků, ale celou situaci velmi komplikovalo nepříznivé počasí, sněžení a silný vítr. Mezikrajská kooperace zdravotnických posádek i obou dispečinků a celkově spolupráce složek integrovaného záchranného systému si zaslouží velkou pochvalu.

Tiskové oddělení ZZS JMK ZZS Pardubického kraje