logo

Aplikace Záchranka oslavila již sedmé narozeniny

ČR - 23.3.2023

Aplikace Záchranka funguje od 8. března 2016 a po sedmi letech už neslouží pouze k přivolání pomoci prostřednictvím nouzového tlačítka.

Cílem je vytvořit z aplikace Záchranka komplexní nástroj, který nejen přivolá pomoc záchranářů v nouzi, ale pomůže nouzovým situacím předcházet. Prostřednictvím aplikace si mohou čeští uživatelé přivolat pomoc nejen v Česku, ale také v Rakousku, Maďarsku a na slovenských horách. K dnešnímu dni má Záchranku ve svém telefonu přes dva miliony uživatelů a za dobu jejího fungování bylo z aplikace provedeno 120 000 tísňových hovorů na zdravotnické záchranné služby v Česku a zahraničí.

Základem aplikace je už od začátku jejího spuštění nouzové tlačítko. Současně s telefonickým hovorem je záchranářům předána přesná lokalizace a identifikace volajícího včetně zdravotního profilu. Volitelně lze odeslat i informace o tom, co se na místě stalo, a to pomocí ikon v modulu “Nemohu mluvit”. Za sedm let došlo k vytvoření největší databáze přístrojů AED v Česku, kterých se prostřednictvím Záchranky podařilo zmapovat na tři a půl tisíce. Velkým pomocníkem je také modul první pomoci nebo databáze pohotovostí.

Důležitým úspěchem letošního roku je mezinárodní propojení databází AED přístrojů. Pokud se uživatel Záchranky vydá do jedné ze zemí, ve kterých Záchranka funguje, uvidí v aplikaci nejbližší AED. Uživatelé maďarské a rakouské aplikace si stejně tak při návštěvě Česka budou moci zobrazit AED na našem území. „Záchranka již není zdaleka jen Českou záležitostí. Patřím ke generaci, pro kterou nejsou hranice mezi jednotlivými státy překážkou. A neměly by být ani v oblasti efektivního přivolání pomoci. Právě přeshraniční přesah celého projektu považuji za jednu z klíčových funkcí. Rozšíření funkcí o první evropskou mezinárodní databázi AED je tedy logicky dalším důležitým krokem,” říká Filip Maleňák, autor aplikace Záchranka.

Díky aplikaci byla v Česku jako v jedné z prvních zemí EU zavedena možnost rozšíření standardního hovoru o přenos obrazu. Od spuštění v roce 2020 se uskutečnilo na stovky tísňových videohovorů napříč všemi kraji. V letošním roce bude tato technologie díky Nadaci Vodafone významně vylepšena a umožní například rychlejší propojení videa či dálkovou aktivaci metronomu ze strany operátorů linky 155. Mohou tak ještě více podpořit zachránce při telefonicky asistované resuscitaci. „Díky technologiím, které se neustále vyvíjí, a to včetně optimalizace řešení videopřenosů, se vyvíjí a rozšiřuje i aplikace Záchranka. Pochopitelně samotné technologie by bez lidí, kteří je uvádí do praxe, byly zcela bez užitku. Proto je tak důležité, že tým aplikace Záchranka neustále sleduje nejnovější trendy a je schopen je velmi rychle implementovat do samotné aplikace a tím jí neustále zdokonaluje a modernizuje,” říká Jan Fencl, programový manažer Nadace Vodafone.

Změny se budou týkat i systému varovných upozornění. Aplikace ve spolupráci s některými městy a Jihomoravským krajem odesílá formou notifikací varovná upozornění v nebezpečných situacích či varování a výstrahy Horské služby. Kromě rozdělení oblasti “Horská služba” na jednotlivá pohoří se celá nabídka oblastí více rozdělí a zpřehlední. Příchozí varovné upozornění bude také obsahovat více informací.

Partnerem implementace horské služby do aplikace Záchranka je dlouhodobě Generali Česká pojišťovna, která se letos podílí na vývoji a přípravě nového lavinového modulu. „Hory jsou místem, které vyhledává celoročně stále více lidí. Rozvíjet aplikaci Záchranka tak, aby jim v každém rozumném ohledu a na každém kroku pomáhala, nám dává jednoznačně smysl. Pojištění a aplikaci navíc považujeme v horách za užitečnou kombinaci,“ říká Jan Marek, mluvčí Generali České pojišťovny. Aktuálně je v aplikaci Záchranka lavinová předpověď určována pro oblasti, kde se vydává, pouze škálou 1-5. Nový lavinový modul bude značně rozšířený a bude ukazovat lavinovou růžici a druh sněhu s mezinárodně uznávanými piktogramy. Kromě toho bude lavinová předpověď doplněna o kompletní komentář HS. Díky přeshraničnímu propojení pak bude tento nový lavinový modul fungovat i při cestách na Slovensko.