logo

Dvě nové sanitky pro Vsetínskou nemocnici a další ještě přibudou

Zlínský kraj - 28.3.2023

Pro převoz pacientů pořídila Vsetínská nemocnice dvě nové, moderní sanitky v celkové hodnotě 3,3 milionu korun. Do konce roku přibudou další tři sanitní vozidla a v celkové obnově se bude pokračovat i v nadcházejících letech.

„Letos pořídíme pět nových sanitek, příští rok tři a stejným tempem bude obnova pokračovat až do roku 2026. Jedná se o celkovou obnovu, cílem je modernizovat vozový park, umožnit vyřazení již vysluhujících sanitek. Nová vozidla přináší vyšší komfort jak pacientům, tak našim řidičům, zlepšují kvalitu přepravy,“ komentoval ředitel Vsetínské nemocnice Ing. Martin Pavlica.

Nové sanitky Volkswagen Transporter T 6.1 mají klimatizaci v prostoru pro řidiče i pro pacienty, lépe ovladatelné a moderní transportní lehátko MEDIROL, vozidlo má zadní parkovací senzory. „V současné době máme v nemocnici šestnáct sanitek, z toho jedna je určena pro převozy v rámci areálu a dvě sanitky jsou z provozu aktuálně odstaveny, byly nahrazeny novými. V provozu je tedy čtrnáct sanitek,“ informovala vedoucí dopravy Hana Michalcová. Nové vozy na valašských cestách nepřehlédnete a díky speciálním polepům je snadno identifikujete i za snížené viditelnosti. Nesou prvky jednotného vizuálního stylu s logem Vsetínské nemocnice a sloganem Pro zdraví Valašska. Obdobně jsou označovány všechny nové sanitky, pořízené po roce 2020.

Ročně ujedou sanitky dohromady více než 420 tisíc kilometrů. „Jezdí po okrese Vsetín a jeho okolí, denně pak zajíždí do Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, převážejí pacienty do nemocnic v Olomouci, Brně, Třinci, Ostravě, nebo do lázní – nejčastěji do Čeladné, Klimkovic, Chuchelné. Několikrát do měsíce také do Prahy. Jezdíme i pro samoplátce, kdy přeprava není hrazena ze zdravotního pojištění a pacient si ji platí sám. Nejčastěji takto zajíždíme do nemocnice ve Vizovicích,“ doplnila vedoucí dopravy.

První cesta jedné z nových sanitek vedla do pražské nemocnice IKEM, druhá sanitka mířila do Fakultní nemocnice Olomouc. Co samotní řidiči oceňují na nové sanitce? „Je to velká změna, velký skok v kvalitě oproti předešlému vozu, který už měl najeto k půl milionu kilometrů. Co se týká vybavení, jsou v nové sanitce mnohem kvalitnější nosítka s lepší možností polohování, to je výborné pro obsluhu i pacienty. V létě určitě ocení klimatizaci. Je super, že se podařilo koupit nové vozy a že se v dohledné době dostane i na další kolegy, kteří ještě jezdí ve starých sanitkách,“ komentoval řidič Petr Opršal. Připomenul, že při přepravě pacientů od loňského roku využívají také schodolez, elektrický evakuační vozík Antano za více než sto tisíc korun. „V provozu se velmi dobře osvědčil, už nemusíme jezdit dva řidiči, jak tomu bývalo dříve,“ dodal Opršal. Jeden řidič zvládne sám vyvézt pacienta i do vyšších pater bez výtahu.
Foto a info NV