logo

Sanitka z novoměstské nemocnice „si zahrála“ v seriálu. Teď přibyly dvě nové

Kraj Vysočina - 2.4.2023

„Moje stará sanitka si zahrála v detektivním seriálu Hlava Medúzy. Filmaři tehdy potřebovali nějakou sanitku do záběru a ta moje se jim hodila,“ usmívá se řidič z novoměstské nemocnice Luděk Odehnal.

Právě on teď, ještě se svým dalším kolegou, dostal sanitní vůz fungl nový. „Jezdí se s ním parádně,“ pochvaluje si. Dvě nové sanitky doplnily vozový park v Nemocnici Nové Město na Moravě. „Letos máme trochu změnu. Všechny dřívější sanitky byly od firmy Volkswagen. Tentokrát vyhrály ve výběrovém řízení Fordy se zástavbou Prossan a transportní technikou MEDIROL,“ podotýká šéf dopravy Nemocnice Nové Město na Moravě Pavel Zdražil.

Novoměstská nemocnice vlastní osmnáct sanitních vozů. O pohodlí pacientů se stará stejný počet kvalifikovaných řidičů. Každý rok je snaha vozový park opět obnovit. „Auta stárnou. A klienti, které vozíme, chtějí své pohodlí. V létě klimatizaci, v zimě zase fungující topení. My se jim snažíme požadovaný komfort zaručit,“ říká Pavel Zdražil s tím, že nové sanitky mají navíc nezávislé topení, jímž se vytápí kabina pro cestující.

„V ambulantním prostoru jsou čtyři místa pro sedící pacienty: dvojsedačka s posuvnými sedáky a polohovatelnými opěrkami, jedna otočná sedačka u posuvných dveří s možností sklopení sedáku a pojízdná sedačka, tzv. infarktové křeslo, na kterém se pacient nakládá po výklopné rampě obsluhované po otevření zadních křídlových dveří sanitního vozidla. Sanitka může spolu s nimi převážet i jednoho cestujícího na lůžku,“ popsal šéf dopravy.

Sanitní vozy, které mají svá nejlepší léta již dávno za sebou, se postupně vyřazují. A na jejich místa nastupují sanity nové. „Staré vysloužilé sanitky nabízíme nejprve organizacím v rámci Kraje Vysočina. Pokud ty o ně nemají zájem, pak je prodáme,“ nastiňuje zaběhnuté postupy Pavel Zdražil. Sanitku, která si zahrála v seriálu, ovšem takový osud zatím nečeká. „Bude dál vozit klienty. Jen s jiným řidičem,“ přitakává šéf dopravy.

Dopravní zdravotní služba je nedílnou součástí služeb nemocnice. Přepravu sanitkami využívají nejen oddělení nemocnice, ale i obvodní lékaři a soukromé osoby. Sanitní vozy jsou v nepřetržitém provozu – sedm dní v týdnu, čtyřiadvacet hodin denně. Sváží biologické vzorky k laboratornímu vyšetření, vozí léčiva nebo zdravotnické prostředky a zajišťují také různé sportovní nebo společenské akce.

Sanitní vozy jsou plně vytížené, o čemž svědčí i statistická čísla z loňského roku. „Sanitky za rok 2022 najely 697 960 kilometrů, což je při osmnácti sanitkách téměř 40 000 kilometrů na jednu za rok. A převezly 31 426 pacientů,“ upřesnil Pavel Zdražil.

Nové sanitní vozy pořídila Nemocnice Nové Město na Moravě z vlastních zdrojů. „Nemocnice za sanitky zaplatila 3 119 380 korun. Tuto částku hradila ze svého rozpočtu,“ informoval technický náměstek Jiří Drdla.