logo

ZZS JMK: Prověřili jsme své síly v novém brněnském tunelu, hořela v něm tramvaj. Cvičně.

Jihomoravský kraj - 14.4.2023

Dne 11. 4. 2023 jsme společně s ostatními složkami IZS cvičili zásah, kdy došlo ke zranění pasažérů tramvaje, která začala hořet.

Cílem cvičení, které se uskutečnilo v brněnských Žabovřeskách, bylo prověřit fungování našeho dispečinku i posádek ve výjezdu v případě situace, kdy dojde k hromadnému postižení osob, navíc ve ztížených podmínkách zakouřeného tunelu. Celkem se podle předem naplánovaného scénáře zranilo 10 osob, z toho v několika případech se jednalo o zranění těžká. Dispečink vyslal na místo sedm prostředků: velkokapacitní sanitku, inspektora provozu, dva lékařské a tři záchranářské týmy. Součástí tréninku byl i nácvik třídění pacientů, aktivace traumaplánu a samozřejmě komunikace, jak mezi našimi výjezdovými skupinami a operačním střediskem, tak mezi našimi zdravotníky, hasiči a policií.

Po skončení cvičení se uskutečnil i debriefing, na kterém všichni zúčastnění zdravotníci diskutovali o průběhu akce a o tom, co lze popřípadě vylepšit tak, abychom při reálných zásazích poskytli co nejrychlejší a nejkvalitnější péči pacientům.

Tiskové oddělení ZZS JMK