logo

Ústecký kraj posílá sanitky a humanitární pomoc Ukrajině

Ústecký kraj - 17.4.2023

Sedm již vyřazených sanitních vozů od Zdravotnické záchranné služby ÚK doplněných o humanitární materiál a léčiva vypravil Ústecký kraj pro sedm nemocnic v partnerské oblasti Zakarpatí na Ukrajině.

Dne 14.4. odjela kolona z České Kamenice do Jihlavy, kde ji převezal dobročinný fond ViZa jako zprostředkovatel přímého kontaktu s nemocnicemi.

Ústecký kraj pravidelně obměňuje a modernizuje vozový park záchranářů, proto si mohl dovolit staré vyřazené vozy věnovat dál na Ukrajinu, kde poslouží v sedmi konkrétních nemocnicích v oblasti Zakarpatí. Každý vůz byl vybaven humanitární pomocí (ochranné pomůcky, skládací lůžka a spacáky, elektrocentrála) a léky a zdravotnickým materiálem přesně podle požadavků jednotlivých nemocnic. Léky se podařilo zajistit ve spolupráci s Generálním konzulátem v Drážďanech. Celková hodnota materiální pomoci je cca 3,25 milionu korun.

Z České Kamenice vyrazily sanitky do Jihlavy, kde je hejtman Jan Schiller předá kraji Vysočina a Dobročinnému fondu ViZa, který následně zajistí převoz na Ukrajinu.

Při nakládání sanitek nechyběli ani další představitelé Ústeckého kraje jako radní Jan Růžička a Tomáš Rieger a předsedkyně výborů Zdeňka Vachková a Karolína Žákovská, kteří sanitky osobně odvezli.
Foto a info KÚ UK