logo

Výcvik leteckých záchranářů ZZS Moravskoslezského kraje

Moravskoslezský kraj - 1.5.2023

Ve dnech 25. a 26. dubna 2023 probíhal výcvik ostravských leteckých záchranářů.

Byl zaměřen na výcvik speciálních činností, tedy použití palubního jeřábu a vysazení posádky v šikmém terénu, kde vrtulník nemůže přistát. Zaměstnání probíhalo s náhradním strojem, není tak narušena kontinuita poskytování přednemocniční neodkladné péče a vrtulník LZS Ostrava zůstal připraven k okamžitému vzletu a reálnému zásahu.

Palubní jeřáb je používán posádkou vrtulníku při zásahu v situacích, kdy je nutno co nejrychleji dopravit lékaře na místo události, na němž nelze přistát, stejně jako v případě potřeby vyzvednutí pacienta z nepřístupného terénu. Speciální činnosti využívají posádky vrtulníku v Moravskoslezském kraji poměrně často, například v roce 2022 prováděli záchranu za pomoci palubního jeřábu v pětadvaceti případech.

Výcviku se účastní členové týmu LZS – lékaři, zdravotničtí záchranáři a piloti, ale také členové Horské služby Jeseníky a Beskydy. Právě oni obvykle při komplikovaných zásazích v horském terénu s leteckými záchranáři úzce spolupracují.

Metodická cvičení této skupiny pracovníků se konají pravidelně. Při reálných zásazích, v nichž se vážně ohrožený pacient nalézá v obtížném terénu, totiž musí práce posádky proběhnout precizně a bezchybně.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK