logo

Šťastné trojky Honzy Vavrouška, řidič plzeňské záchranky odešel po 40 letech služby do penze

Plzeňský kraj - 5.5.2023

30. dubna 2023 odešel do důchodu náš dlouholetý řidič a milý kolega Jan Vavroušek. Za volanty sanitek strávil prakticky celý pracovní život, plných 40 let.

A uznejte, že jeho šťastným pracovním číslem musí být trojka. 1. prosince 1983 nastoupil k sanitkám DZS KÚNZu v Plzni. K 1.1. 1993 se mu splnil sen a začal řídit „rychlou“ v právě vzniklém Územním středisku záchranné služby v Plzni na Borech. Po dalších deseti letech, v roce 2003, přešel na výjezdovou základnu Rokycany, do místa svého bydliště. A v roce 2023 odchází na zasloužený odpočinek, jak se důchodu poeticky říká. Není to osud?

Když jsem přišel v září roku 1989 do FN Plzeň na technický odbor, Honza už byl mezi řidiči ostříleným mazákem. Jeho dvanáctsettrojka s číslem 52 a espézetkou PMA-29-53 byla poznatelná na první pohled. Na nárazníku tři páry mlhovek, na palubní desce kožešinka, na přídi přídavná modrá světla, která v té době mnohdy neměla ani záchranka. Honza je někde sehnal. A také všichni garážmistři věděli, že „jeho“ sanitku nesmějí půjčovat žádným brigádníkům. Podobně vyšperkovaná a vždy vzorně čistá měl i vlastní auta – Škodu 100, Renaulta R5, Felicii a další… Nezapřel, že je velkým fanouškem rallye.

Po příchodu na zdravotnickou záchrannou službu Honza jezdil s Renaulty, Peugeoty, inkubátorovou Tatrou, Volkswageny i Mercedesy. A několik let v Rokycanech také RV s Hondou CRV, v době, kdy byly výjezdové skupiny tříčlenné.

O víkendu se kolegové s Honzou, skvělým parťákem, na kterého je spolehnutí, v dobré náladě rozloučili. I nám na operačním středisku bude jeho hlas, poznatelný na první dobrou, hodně chybět. Jan Vavroušek je totiž jedním z nemnoha, který nastoupil ještě na záchranku v Pallově ulici v centru Plzně, a pak zažil dvojí stěhování centra DZS i ZZS.

Honzíku, bylo to krásné, a bylo toho dost. Přejeme hodně zdraví, štěstí a brzy někde naviděnou!

Text: Vítězslav Sladký

Foto: VZ Rokycany, archiv ZZS PK

VAV 1

 

VAV 2

 

VAV 3

 

VAV 4

 

ZZS Plzeňského kraje