logo

ZZS JMK: Martin chce být jednou užitečný, teď však sám potřebuje pomoc

Jihomoravský kraj - 25.5.2023

Nadační fond Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje vyhlašuje sbírku a prosí o pomoc pro skvělého kluka, který to nemá jednoduché, ale je to velký bojovník.

Potřeboval by přídavný pohon na invalidní vozík, pohon i s náhradní baterií stojí zhruba 100 000 korun, peníze je možné posílat na transparentní účet: 118321774/5500, do poznámky prosíme napsat MARTIN.

Ale začněme hezky od začátku… Je mu 16 roků, jmenuje se Martin Mazal a jeho táta je řidičem sanitky u naší záchranky. Martin se narodil v 31. týdnu těhotenství, měl jen 2 100 gramů, ale všechno se zdálo být v pořádku. Dva měsíce zůstal v nemocnici, po návratu domů byl pravidelně sledován a cvičil s maminkou Vojtovu metodu. „Byl to trošku boj, Martin se bránil a cvičit nechtěl, ale postupně si zvykl a všechno jsme to zvládali,“ vysvětluje maminka Eva. Ovšem ani v 10. měsíci se sám neotočil. Po magnetické rezonanci bylo jasno, jde o tzv. periventrikulární leukomalacii, tedy poškození mozku, které bylo pravděpodobně způsobeno jeho nedokrvením při porodu. „Bylo nám řečeno, že se poškodila pohybová oblast a Marťovi byla stanovena diagnóza spastická dětská mozková obrna, což byl pro nás samozřejmě šok, který jsme nečekali,“ vzpomíná Karel, Martinův táta a náš kolega. „Velkou pomocí nám byla naše fyzioterapeutka, díky ní jsme udělali obrovský kus práce za celých již 16 let, co s námi spolupracuje. Protože cvičení je pro našeho syna každodenní součástí života,“ pokračuje Eva.

V průběhu let Martin absolvoval celkem šest operací, tři ortopedické a tři operace očí z důvodu strabismu (šilhání). Letos jej nejspíš čeká čtvrtá… Po duševní stránce je ale Marťa v pořádku, vždycky ho všechno zajímalo, rád se učil novým věcem a četl. Teď je žákem 1. ročníku gymnázia v Boskovicích a ve škole je spokojený, protože má výborný kolektiv spolužáků i fajn pedagogy, kteří se mu snaží pomáhat. „Nejvíc mi samozřejmě pomáhají naši, už spolu sice nežijí, ale jsou skvělí, mám je rád a taky mám rád sestru Valérii,“ zamýšlí se Martin, přátelský a společenský kluk, kterého baví například plavání a televizní vědomostní soutěže.

Po vystudování střední školy by se chtěl věnoval studiu, pokud to bude možné, na vysoké škole se zaměřením v oboru zdravotnictví. „Chtěl bych být co nejvíc samostatný, proto by mi moc pomohlo, kdybych měl přídavný pohon na invalidní mechanický vozík, měl bych pak větší volnost a možnost pohybu,“ usmívá se Martin. „Přál bych si být jednou užitečný, pomáhat druhým,“ dodává ještě.

Pomůžete Martinovi v jeho životní cestě, která je plná překážek? Budeme vděční za příspěvky.
Platba je možná i přes QR kód, děkujeme 💗

Tiskové oddělení ZZS JMK