logo

Na Stálou lékařskou službu Letiště Praha se vrátil druhý sanitní vůz

Hlavní město Praha - 26.5.2023

V souvislosti s letním letovým řádem, předpokládaným nárůstem provozu a počtu cestujících, se od letošního května na Stálou lékařskou službu Letiště Václava Havla Praha vrátil po pěti letech druhý sanitní vůz, který je v provozu každý den od 9:00 hod. do 21:00 hod. Oba sanitní vozy jsou vybaveny dle vyhlášky jako vozidla rychlé lékařské pomoci.

V sezoně záchranáři absolvují kolem 180 zásahů měsíčně, a to převážně u cestujících, ale i u zaměstnanců letiště.
Záchranáři zasahují v ambulanci, ve veškerých prostorách letiště a samozřejmě přímo v letadlech a divertu (letech, které nad ČR jen prolétávají a v případě zdravotních obtíží někoho z pasažérů jsou přesměrovány na Letiště Václava Havla Praha).


Psali jsme: Nová sanitka letištních záchranářů z pražské Ruzyně pochází od Miesena


Asociace Samaritánů České republiky poskytuje na základě výběrového řízení Stálou lékařskou službu (SLS) pro Letiště Praha a.s. (dále jen LP). Jedná se o zdravotní službu, která je poskytována zaměstnancům LP a dalším subjektům působícím na letišti, cestujícím, veřejnosti a návštěvníkům.

Dle požadavků LP zajišťujeme školení a průběžné doškolování a výcvik zaměstnanců Hasičského záchranného sboru LP a palubního personálu leteckých společností v poskytování první pomoci.

V současné době tedy poskytujeme tuto službu prostřednictvím dvou sanitních vozidel, z čehož jeden sanitní vůz MEDIC 1/366 je ve službě nepřetržitě 24/7 a druhý, zcela nový, sanitní vůz MEDIC 2/356 každý den v době od 9:00 hod do 21:00 hod.

Další novinkou je vozidlo vedoucího stanoviště SLS. Je jím Mercedes-Benz Vito MEDIC 4/360 se zástavbou od domásí značky Prossan.

Samozřejmostí je služba lékaře při nepřetržitém provozu 24/7.

Něco z nedávné historie SLS a přítomnosti různých posádek na LKPR.

Petra Homolová tisková muvčí ZS ASČR