logo

Taktické cvičení – pád větroně na diváky leteckého dne v Kroměříži

Zlínský kraj - 26.5.2023

Deset zraněných, z toho pět velmi vážně, ošetřili 26. května naši záchranáři z výjezdové základny v Kroměříži na tamním letišti. Složky IZS tam měly další ze série taktických cvičení. Tématem tentokrát byl pád větroně na diváky leteckého dne.

Naši záchranáři tam postupně museli poskytnout přednemocniční neodkladnou péči pacientům s masivním krvácením, amputovanou nohou, s podezřením na vnitřní krvácení, těžkým zraněním hlavy, se zlomeninami, poraněním hrudníku, v bezvědomí, až po ty, kteří utrpěli jen lehká povrchová poranění.

Už v první okamžik bylo jasné, že bude potřeba i letecká záchranná služba. Lékařka ZZS na místě nakonec rozhodla o přivolání dvou vrtulníků, a to z Olomouce a Brna. Další dva pacienti směřovali na urgentní příjem ve Zlíně a Kroměříži, tři do chirurgických ambulancí Kroměřížské nemocnice, jeden do nemocnice v Přerově.

Poslední dva byli po ošetření naší posádky předány do domácího léčení. Do takového cvičení je aktivně zapojeno i operační středisko záchranky a vše se děje tak, jakoby šlo o skutečný zásah.

Tato cvičení, při kterých si všechny složky IZS prověřují nejen své činnosti, ale i vzájemnou spolupráci na místě neštěstí, ověřují připravenost nejen posádek ZZS Zlínského kraje na skutečné mimořádné události. Kroměřížské posádky ZZS Zlínského kraje se dnešního úkolu zhostily skvěle.

Moc děkujeme všem účastníkům!

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje