logo

Záchranáři zasahovali u závodníků zraněných při motokrosu na Bruntálsku

Moravskoslezský kraj - 29.5.2023

Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly v sobotu 27. května odpoledne u čtyř osob, které utrpěly zranění během motokrosových závodů na Bruntálsku. Do Horního Města vyjížděly nejen posádky rychlé zdravotnické pomoci, ale k jednomu z pacientů vzlétal také vrtulník LZS.

Nejprve byl krajským operátorům před půl druhou nahlášen pád jezdce, kterého měl následně přejet ještě další stroj. Osmadvacetiletý muž byl při vědomí, utrpěl však vícečetná poranění, a to v oblasti hlavy a horní končetiny. Musel být zajištěn krčním límcem, uložen do podtlakové matrace a záchranáři zahájili podávání léků zavedeným žilním vstupem. Vrtulník poté pacienta vzdušnou cestou přepravil na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

O hodinu a půl později zasahovali záchranáři na motokrosových závodech znovu. Tentokrát ošetřovali hned dva motocyklisty – třináctiletého chlapce a dvacetiletého muže. Oba se středně závažnými poraněními – břicha a dolní končetiny, předali do další péče urgentního příjmu nemocnice Krnov.

V půl šesté musela posádka ZZS zasahovat potřetí – při pádu ze stroje se na horní končetině zranil sedmnáctiletý mladík. Po ošetření jej záchranáři transportovali na chirurgickou ambulanci bruntálské nemocnice.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK