logo

Když si báječnou ženskou vezme báječnej chlap…

Jihomoravský kraj - 4.6.2023

V ranních hodinách jednoho březnového dne zavolala na naši tísňovou linku žena z Prštic na Brněnsku, jejímu manželovi se zastavilo srdce.

Na základě rad našeho operátora zahájila masáž a prováděla ji velmi zdatně, jednalo se totiž o zdravotní sestru. Zatímco statečná paní Larissa masírovala srdce svého jednapadesátiletého partnera, mířila na místo na základě pokynu našeho dispečinku jednotka dobrovolných hasičů z nedalekého Ořechova. Hasiči pokračovali ve stlačování hrudníku a kromě této činnosti použili také automatizovaný externí defibrilátor. Podali celkem dva výboje. To už přijížděla naše sanitka z výjezdové základny Ivančice a posléze přistál i vrtulník. Naši zdravotníci pokračovali v resuscitaci, podali léky a po velkém úsilí se podařilo obnovit životní funkce pacienta. Muže následně vrtulník transportoval k další péči do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Střih v čase, je tu začátek června… a tento muž, pan Petr, je zdráv a bez následků. Na fotce jej vidíte s manželkou a s hasiči (zleva Michal Cimrman, Lukáš Dvořák, František Fišer), na dalších fotkách je operátor Rudolf Hudec, který hovor přijímal a byl společně s paní Larissou na začátku příběhu záchrany lidského života. Na dalších fotkách jsou naše posádky, u sanitky stojí zleva Marek Zelinka, Michal Okáč a Otto Šacher, před vrtulníkem pak zleva Filip Janča, Martin Mucha a Petr Schwarz (pilot).

Všichni, kteří přiložili ruku k dílu, zaslouží náš obdiv. Panu Petrovi přejeme jen to nejlepší, především pak pevné zdraví a gratulujeme mu k báječné manželce

Tiskové oddělení ZZS JMK