logo

Slovenští horští záchranáři slaví 20 let působení pod MVSR

Svět - 4.6.2023

Oslavy 20. výročí působení HZS / Slovenské Horské Záchranné Služby / pod MVSR se nesly především ve sportovním, ale i kulturním duchu.

Zástupci HSČR se na této akci rozhodně neztratili a hrdě reprezentovali naši organizaci. Celou skupinu záchranářů z Čech vedl ústřední náčelník HSČR o.p.s. R. Mašín. Důležitou úlohu však sehráli její další členové, ústřední metodik P.Horký a náčelník oblasti Jizerské hory D. Savický.

Oslavy započaly lezeckým maratonem dvojic. Horolezci měli za úkol zdolat za 4,5 hodiny co nejvíce lezeckých cest. Oba výše jmenovaní se této soutěže zúčastnili a zvítězili ve své kategorii. Vyhlášení výsledků soutěže bylo, v odpoledních hodinách, spojeno s otevřením nově zbudované stanice HZS SR Lúčky v Jasné.

Slavnostní část oslav se odehrála večer v restauraci „Hotel Familly Strachan Jasná“ za přítomnosti ministra vnitra slovenské republiky a dalších vzácných hostů. R. Mašín přijal z rukou ministra vnitra SR I. Šimka ocenění za rozvoj horské záchrany. „Vážený pane ministře přijímám toto ocenění jako poděkování za dlouholetou činnost celé Horské služby ČR“ zaznělo z úst R. Mašína v rámci jeho projevu.

Marek Fryš tiskový mluvčí Horské služby ČR