logo

OBRAZEM: Předmětem cvičení v Blansku se stal útok aktivního střelce

Jihomoravský kraj - 18.6.2023

Na linku 155 bylo dnes dopoledne oznámeno, že střední školu v Blansku, kde se v tuto dobu nacházelo zhruba 200 žáků a pedagogů, napadli dva útočníci ozbrojení střelnou zbraní a mačetou. Dále zazněla informace, že už padlo několik výstřelů a na místě jsou zranění.

Naše operační středisko vyslalo k zásahu postupně celkem 12 posádek, byly mezi nimi lékařské i záchranářské týmy, ale také velkokapacitní sanitka a inspektor provozu. Prostředky ovšem nezamířily přímo ke škole, nejprve zůstaly na tzv. setkávacím místě a bylo nutné počkat, až budou útočníci policií zajištěni. Ve chvíli, kdy naši zdravotníci obdrželi od policistů zprávu, že je prostor bezpečný, dojeli až k budově a začali ošetřovat pacienty. Byly jich na tři desítky, v některých případech šlo o těžká zranění a jeden člověk útok agresorů nepřežil.

Cvičení, jehož hlavním organizátorem byla Policie ČR, mělo pečlivě připravený scénář a jeho zásadním cílem bylo prověřit fungování vzájemné komunikace uvnitř jednotlivých složek, ale i mezi nimi. Potrénovat koordinaci všech zasahujících. Z našeho pohledu pak procvičit třídění pacientů, aktivaci tzv. traumaplánu a dodržení bezpečnostních pravidel. Díky všem, kteří se akce zúčastnili a také těm, kteří ji zorganizovali. Za jihomoravskou záchranku se jednalo o největší cvičení tohoto roku a vše bylo konáno s účelem být co nejlépe připraveni na reálný zákrok.

Tiskové oddělení ZZS JMK