logo

Skromný hrdina aneb Chuck zasahuje

Jihomoravský kraj - 18.6.2023

Náš kolega Pavel Domis je řidičem sanitky a nedávno sehrál klíčovou roli při záchraně pacienta, když byl mimo službu. Jak se to celé stalo?

Pavel, kterému u nás na záchrance nikdo neřekne jinak než Chuck, byl na cestě z práce a ještě si chtěl nakoupit. Zastavil na parkovišti nákupního centra na brněnské ulici Kamenice, a když procházel kolem jednoho ze zaparkovaných aut, uviděl za volantem sedět staršího muže, který na první pohled nebyl v pořádku. „Ten muž byl už připoutaný bezpečnostním pásem, ale tak podivně na něm jakoby visel. Okamžitě jsem otevřel dveře a zjistil, že pán je v bezvědomí a je silně zpocený. Zavolal jsem na náš dispečink, požádal o vyslání pomoci a začal poskytovat nezbytné kroky k tomu, abych co nejvíce pomohl, než přijedou kolegové,“ vysvětluje Pavel. „Ze všeho nejdřív jsem pacientovi sklopil sedadlo, abych mohl dostatečně dobře zajistit průchodnost dýchacích cest. Otevřením dveří se do auta dostal vzduch, takže se mi podařilo pacienta ochladit. Byl zrovna horký den a hrozilo přehřátí organismu. Z účtenky, která vedle muže ležela na sedadle, jasně vyplývalo, že v autě je takto zhroucený už dvě hodiny, “ pokračuje ve vyprávění.

Naše základna stojí na stejné ulici, jako nákupní centrum, kde se vše seběhlo, a tak byla na místě lékařská i záchranářská posádka během okamžiku. Ukázalo se, že pacientovi – silnému diabetikovi – poklesla hladina cukru. Zdravotníci seniorovi podali glukózu a zkontrolovali životní funkce. Poté muže převezli k další péči na internu do Fakultní nemocnice Brno.

„Nebýt kolegy, mohlo to celé dopadnout i hodně špatně, je skvělé, že je tak všímavý,“ dodává k celé události lékař Rudolf Zvolánek, který byl společně s dalšími zdravotníky také na místě. Našemu Chuckovi posíláme velký palec nahoru a mimochodem, on sám se svým hrdinským činem nepochlubil. Naštěstí se to ale v naší organizaci neutajilo. Takže nejen hrdina, ale taky skromný!

Tiskové oddělení ZZS JMK