logo

Zlínská záchranka obměňuje vozový park. Má 6 nových sanitek a 2 vozidla pro mimořádné události

Zlínský kraj - 23.6.2023

Šest nových sanitek a dvě vozidla pro mimořádné události jsou nově součástí vozového parku Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje (ZZS ZK). Sanitky přišly na víc než 21,1 milionu korun a vozidla pro mimořádné události na 10,5 milionu korun – na tuto investici se ZZS ZK podařilo získat 100 % státní dotace.

„Jsem rád, že se postupně daří obnovovat vozový park zdravotnických záchranářů, a tím zajišťovat jejich akceschopnost a garantovat kvalitu postupné přednemocniční neodkladné péče. Všem novým vozům a jejich posádkám přeji hodně šťastných kilometrů,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Běžná životnost sanitek z uživatelského a funkčního hlediska i nákladů na opravy a servis je osm let. Novými sanitkami nahrazujeme auta, která mají najeto v průměru 245 000 kilometrů. Nutno dodat, že životnost moderního motoru splňujícího emisní předpisy je v našem režimu provozu zhruba 160 000 kilometrů. Pak dochází k jeho rychlé degradaci, nadměrné spotřebě oleje, a je nutná jeho výměna,“ uvedl šéf autoprovozu ZZS ZK Martin Konečný. Nové sanitky budou sloužit záchranářům ve výjezdových základnách ve Slavičíně, Kroměříži, Buchlovicích, Suché Lozi, Vsetíně a Valašském Meziříčí.
Co se vozidel pro mimořádné události týká, tak ty záchranáři využívají při krizových situacích. Jejich vybavení totiž poskytuje potřebné zázemí a logistiku pro mimořádné události s hromadným postižením zdraví. „Konkrétně jsme nakoupili poslední dvě tato auta, která budou k dispozici na základnách ve Vsetíně a Valašském Meziříčí. K tomuto účelu tam doposud byly používány vyřazené přestavěné sanitky. Nicméně stáří, technický stav a konstrukce těchto vozidel neumožňují jejich adekvátní a plnohodnotné využití v případě vzniku mimořádné události s hromadným postižením osob,“ upřesnil ředitel ZZS ZK Josef Valenta.

Nutno dodat, že tato vozidla ZZS ZK postupně nakupuje pro všechny oblasti od roku 2019. Vozidla pro mimořádné události tak už slouží ve Zlíně, Kroměříži a Uherském Hradišti. Nákupem těchto aut pro oblast Vsetín a Valašské Meziříčí ZZS ZK završila dlouholetý záměr nákupu vozidel pro mimořádné události.