logo

Kurz “Řidič zdravotnické záchranné služby” konečně ve Zlíně!

Zlínský kraj - 4.7.2023

Noví řidiči sanitek se budou moci vzdělávat ve Zlíně. V úzké spolupráci se Zdravotnickou záchrannou službou Zlínského kraje se Střední zdravotnické škole a vyšší odborné škole ve Zlíně podařilo získat akreditaci kurzu Řidič ZZS. Doteď se zájemci o tuto profesi museli vzdělávat mimo Zlínský kraj.

„Zdravotnická záchranná služba je personálně relativně dobře zajištěná zdravotnickými záchranáři i řidiči – záchranáři. Nicméně i v rámci těchto profesí začínáme pociťovat úbytek zájemců. Kurz Řidič ZZS, který uchazeči budou moci absolvovat přímo ve Zlíně, by mohl podstatně tuto situaci vyřešit,“ uvedl ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

„Jsme skutečně rádi, že v rámci našich vzdělávacích programů můžeme nabídnout další obor, který v rámci Zlínského kraje dosud chybí. Už teď se nám zájemci začínají hlásit, což jen svědčí o tom, jak moc tento kurz v regionu chyběl,“ řekl ředitel Střední zdravotnické školy a vyšší odborné školy ve Zlíně Hynek Steska.

Účastníci kurzu získají přehled o stavbě, funkci a změnách lidského organismu, i základní poznatky z psychologie potřebné k poznání a pochopení osobnosti pacienta. „V klinických a preklinických předmětech pak nabydou především vědomosti a dovednosti zaměřené na akutní stavy. Dále si osvojí ošetřovatelské postupy potřebné pro poskytování neodkladné péče pacientům s vnitřními chorobami, chirurgickými, přenosnými a dalšími nemocemi a akutními postiženími. Významný podíl bude mít praktická výuka, která se uskuteční na vybraných pracovištích záchranky,“ popsal náměstek léčebné péče ZZS Zlínského kraje Dorián Pfeifer.

Kurz potrvá minimálně 12 měsíců a zájemci absolvují nejméně 600 hodin teoretické výuky a praktického vyučování. Přihlásit se může osoba s ukončených středoškolským vzděláním s maturitou či výučním listem, zdravotně způsobilá k výkonu povolání řidiče vozidla ZZS. Musí být držitelem řidičského oprávnění skupiny C. Plánované zahájení kurzu je začátkem října. Kurz si účastníci hradí sami. Přesná cena ještě není stanovena, pohybovat se bude okolo 45.000 korun.


PŘIHLÁŠENÍ DO KURZU ZDE


Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje