logo

Dronaři z týmu SIT města Plzně spolupracují s krajskými záchranáři

Plzeňský kraj - 13.7.2023

Drony neslouží pouze k zábavě mezi leteckými nadšenci, ale mohou výrazně pomoct i při události s hromadným postižením osob.

O velkém taktickém cvičení všech složek IZS na letišti v Líních u Plzně jsme již informovali. Podle scénáře došlo k násilnému vniknutí do objektu letiště, kde ozbrojení pachatelé zaútočili na řídící věž letového provozu. Dva zaměstnanci zde byli usmrceni a další dva těžce zraněni. Rovnou z řídící věže vyrazili pachatelé k budově letištní správy, kde zaútočili na dalších 10 zaměstnanců letiště a opět došlo ke zranění i smrti osob.

Cvičení se tentokrát zúčastnili i dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně. „Jako jediní v republice jsme oficiální součástí integrovaného záchranného systému, proto se velkých i malých cvičení pravidelně účastníme. Dlouhodobě spolupracujeme se složkami HZS, PČR a krizového řízení a poskytujeme jim leteckou podporu 24 hodin denně. Přínos v těchto cvičeních vidíme i proto, že můžeme v praxi vyzkoušet námi vyvinuté aplikace, které pak velmi usnadňují práci zasahujícím jednotkám. Jsou to hlavně aplikace IZS Stream, Crash Inspektor nebo prohlížeč mračna bodů. Díky nim lze mnohem rychleji najít třeba ohniska požárů, pohřešované osoby a zvířata nebo ověřit bezpečnost objektů, než do nich zasahující jednotky vstoupí,“ vysvětlil Josef Navrátil, ředitel úseku Drony SIT.

Krajští zdravotničtí záchranáři vítají, že mají i díky týmu Drony SIT přístup k další moderní technologii, kterou mohou využít zejména k monitoraci událostí s hromadným postižením osob (HPO), případně v budoucnosti uvažovat o dalších možnostech spolupráce, jako je například doprava pomůcek či zdravotnického materiálu pomocí dronů do eventuálního špatně přístupného místa s HPO.

Text: Vítězslav Sladký

Foto: Drony SIT Plzeň

ZZS Plzeňského kraje