logo

Do výjezdové základny v Rožnově pod Radhoštěm míří nové vozidlo RV. Seat Tarraco nahradí 10 let starou Škodu Yeti

Zlínský kraj - 21.7.2023

Nové vozidlo pro posádku RV (rendez – vous) míří do výjezdové základny ZZS Zlínského kraje v Rožnově pod Radhoštěm.

Seat Tarraco od SICARu nahradí Škodu Yeti, která slouží od roku 2013 a je tak nejstarším RV vozidlem v provozu. Celková cena nového auta včetně nezbytných úprav činí 2,068 mil. Kč. ZZS Zlínského kraje jej pořídila z dotace z Fondu zábrany škod.

„Nová a kvalitní vozidla jsou pro naše řidiče klíčová. Už mnoho let se snažíme, aby k jejich obměně docházelo pravidelně a postupně. Díky našemu plánu obměny se nám stav vozového parku daří udržet na velmi dobré úrovni a pravidelně ho obnovovat. V tuto chvíli například dochází k předání šesti nových sanitek na výjezdové základny po celém kraji,“ řekl ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

„Je důležité, abychom měli i zajímavé a dobré lidi, kteří s touto skvělou technikou budou chtít pracovat. Ti jsou totiž srdcem samotné záchranky,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš při prohlídce nového vozidla.

V souladu s příslušnou vyhláškou je nové auto pro posádky RV žluté barvy s retroreflexním polepem, vestavbou pro uložení zdravotnického materiálu, světelným a zvukovým výstražným zařízením a zařízením pro komunikaci a přenos dat. V souvislosti s provedenou zdravotnickou vestavbou jsou ve vozidle pouze tři místa k sezení.

„Vozidlo pohání dvoulitrový vznětový motor o výkonu 147 kW, který se přenáší prostřednictvím sedmistupňové automatické převodovky na všechna 4 kola. V současném vozovém parku jde o největší vozidlo pro RV výjezdy, když celková délka je 4735 mm a šířka 1839 mm,“ doplnil vedoucí autoprovozu ZZS Zlínského kraje Martin Konečný.

Toto auto nebude jediné v kraji. ZZS Zlínského kraje letos počítá s nákupem dalších dvou obdobných aut pro výjezdové základny ve Slavičíně a Uherském Hradišti.

Co je systém rendez – vous?

V místě události zasahuje dvoučlenná posádka RV (lékař a řidič záchranář) ve vybraném osobním nebo terénním autě a posádka RZP (rychlá zdravotnická pomoc) v sanitním voze, který je uzpůsoben pro transport pacienta. Obě skupiny se setkávají v místě události. Pokud to umožní zdravotní stav pacienta, je po ošetření transportován posádkou RZP do zdravotnického zařízení, zatímco lékař zůstává k dispozici v daném regionu pro další tísňovou výzvu. Ve Zlínském kraji je celkem osm výjezdových skupin RV.

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje