logo

Zdravotničtí záchranáři z Plzně mají k dispozici novou speciální kameru

Plzeňský kraj - 27.7.2023

Další moderní technologii mají k dispozici krajští zdravotničtí záchranáři. Jedná se o speciální monitorovací magnetickou kameru.

Nedávno jsme psali o spolupráci ZZS PK s dronaři ze Správy informačních technologií města Plzně, jejichž činnost IZS využívá nejen během taktických cvičení, ale také při událostech s hromadným postižením osob (HPO) nebo při pátraní po zmizelých osobách. Nyní si samotní krajští zdravotničtí záchranáři pořídili speciální magnetickou kameru.

Ta bude trvale umístěna ve vozidle inspektora provozu, ale pokud dojde k HPO, lze jí přemístit na některé z vozidel Gazella, které záchranáři pro tento účel využívají. K jejím obrovským výhodám patří, že lze obraz online přenášet přímo na Zdravotnické operační středisko ZZS PK a tím poskytnout operátorům dokonalý přehled, co se na místě závažné nehody nebo HPO děje. Ti tak budou moct snáze koordinovat činnost záchranných akcí. Využití nová kamera samozřejmě najde i během cvičení všech složek IZS, součinnostních výcvicích, akcích Bio Hazard týmu, AMOK nebo dle uvážení inspektora provozu. Možné je též monitorovat činnost zdravotnické složky ve štábu velitele zásahu při HPO.

Text: Vítězslav Sladký, Radek Tyr

Foto: Filip Šimčík

ZZS Plzeňského kraje