logo

ZZS Zlínského kraje má další samostatně fungující posily zdravotnických týmů

Zlínský kraj - 2.8.2023

Tři řidiči sanitek a tři záchranáři ukončili v pondělí v podvečer adaptační proces a stali se plnohodnotnými členy zdravotnických týmů Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.

Po úspěšném složení závěrečných zkoušek už mohou pracovat samostatně. Řidiči posílí oblasti v Uherském Hradišti, Zlíně a Kroměříži, dva záchranáři budou působit ve zlínské oblasti a jeden v kroměřížské. Závěrečné zkoušky se konaly v pondělí ve Vzdělávacím a výcvikovém středisku ZZS Zlínského kraje.

„Gratuluji novým absolventům adaptačního procesu. Těším mě, že jej všichni zvládli na výbornou,“ poblahopřál šestici ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

Adaptační proces má přitom několik ne úplně jednoduchých pravidel. Zaměstnanec například musí odpracovat minimálně 30 pracovních směn, tedy 12hodinových denních i nočních služeb. Během celého procesu pak musí pod přímým vedením školitele splnit předepsané výkony, které eviduje ve svém plánu výcviku. „Pokud některé výkony nebylo možné splnit v praxi, pak je nutné si je procvičit na simulátorech vzdělávacího a výcvikového střediska. To vše stále pod dohledem zkušeného lektora,“ řekla vedoucí Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS Zlínského kraje Dana Polášková. V pondělí tak například cvičili porod a manipulaci s přístroji pro nepřímou masáž srdce.

Získané znalosti z terénu pak všech šest zaměstnanců stvrdilo úspěšným složením písemné, ústní a praktické zkoušky. Záchranáři museli prokázat například znalosti z farmakologie, ředění léků i znalost lékových skupin u nejčastěji používaných léků na ZZS. Praktická část prověřila na výukových modelech znalost postupů při resuscitaci a správné vypsání dokumentace. Řidiče čekala zkouška orientace v sanitním voze a rovněž resuscitace. V rámci prověření teoretických odborných znalostí na všechny čekal písemný test.

Adaptační proces ukončilo pět mužů a jedna žena. Magdaléna Chochruňová je zdravotnickým záchranářem ve Zlíně. „Prošla jsem oddělením ARO a anestezie. Urgentní medicína se mi natolik líbí, že jsem se rozhodla v ní pokračovat v pozici zdravotnického záchranáře. Zatím nejtěžší pro mě je si zautomatizovat jednotlivé postupy při zásazích. Celkově jsem z té práce nadšená,“ svěřila se. Marek Bém působí jako řidič v oblasti Uherské Hradiště. „Rád řídím a u záchranky v jiném kraji jezdil dřív můj kamarád. Tahle práce mi prostě dává smysl,“ uvedl.

ZZS Zlínského kraje je v tuto chvíli relativně dobře zajištěna zdravotnickými záchranáři a řidiči – záchranáři. I přesto nedostatek zájemců záchranka začíná pociťovat. Na tuto situaci už společně se Střední zdravotnickou školou a vyšší odbornou školou ve Zlíně zareagovala, když se podařilo získat akreditaci kurzu Řidič ZZS. První zájemci se v tomto oboru začnou vzdělávat letos na podzim.

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje