logo

Na zajištění Barum Czech Rally se podílí desítky záchranářů

Zlínský kraj - 16.8.2023

52. ročník automobilové soutěže Barum Czech Rally Zlín se nezadržitelně blíží a připraveny jsou i posádky Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje.

V rámci doplňkové činnosti, kterou záchranka po celý rok poskytuje, jde o největší a nejnáročnější akci. V pondělí odpoledne naši záchranáři podstoupili ještě školení. Nejde přitom o to, že by nebyli profesionály. Zásah u dopravní nehody závodního vozidla má ale svá specifika a úskalí.

Na zajištění závodu se podílí celkem tři týmy, kdy kromě ZZS Zlínského kraje to jsou posádky SPP Vyškov a Rallye Zlín doplněné o lékaře a záchranáře ZZS Zlínského kraje. Jen za ZZS Zlínského kraje se na zajištění automobilového svátku podílí 37 zaměstnanců, a to včetně personálně posíleného operačního střediska.

„Přípravy na Barum Czech Rally začínají měsíce dopředu. Těžíme při nich z bohatých zkušeností z minulých letech. Zástupcem hlavního lékaře Barum Czech Rally Zlín je náš doktor Tomáš Novotný z výjezdové základny Slavičín, který se dlouhodobě věnuje zdravotnickým zásahům v automobilovém sportu,“ řekl ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

Pondělní školení mělo dvě části – teoretickou a praktickou, kdy na dvoře výjezdové základny ve Zlíně si záchranáři vyzkoušeli samotný zásah. „V případě havárie závodního auta se záchranáři musí vyrovnat s několika překážkami. To, co závodníky před fatálními úrazy při nehodě chrání, záchranářům naopak při poskytnutí přednemocniční neodkladné péče stěžuje práci. Jde například o ochranné přilby se systémem FHR a interkomem, vícevrstvé kombinézy a spodní prádlo z nehořlavého materiálu i ochranné rámy ve vozidle,“ upozornil lékař ZZS Zlínského kraje Tomáš Novotný.

Mimořádná služba pro speciálně vyčleněné zdravotnické týmy začne ve středu, kdy se v okolí Vizovic koná testovací rychlostní zkouška. Nejvíc sanitek v terénu pak bude v neděli. Rychlostní zkoušky a slavnostní zakončení automobilového svátku zajistí devět posádek zdravotnických týmů, z toho čtyři budou Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje. „Tradičně nejnáročnější bývá páteční večer, kdy se jede rychlostní zkouška centrem města Zlína a na ni přijíždí tisíce fanoušků. ZZS Zlínského kraje bude mít přímo v místě vyčleněné dvě sanitky, jednu další pak poskytuje organizátor automobilového závodu,“ doplnil vedoucí autoprovozu Martin Konečný.

Samotné operační středisko ZZS Zlínského kraje bude posílené o dalšího operátora. Ten bude mít mimo jiných věcí na starosti koordinaci posádek ZZS při běžných zásazích mimo Barumku a sledování průběhu jednotlivých rychlostních zkoušek tak, aby nedošlo ke kolizi a naše záchranářské týmy se ke všem pacientům hladce dostaly.

Během celého závodu naše zdravotnické týmy nebudou jen při samotných rychlostních zkouškách. Posádky ve složení řidič a zdravotnický záchranář budou přítomné i při zážitkovém programu, který se koná jak v pátek, tak i v sobotu.

„Za celou ZZS Zlínského kraje přejeme rally jezdcům hladký průběh závodu bez nehody, fanouškům automobilového sportu krásné zážitky. Na všechny pak apelujeme, aby dodržovali pokyny organizátora, pohybovali se jen tam, kde je dovoleno, “ dodal ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková
tisková mluvčí
Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, p.o.