logo

Zavalený muž zdí domu na Vyškovsku a náročný zásah v lese u Bílovic nad Svitavou

Jihomoravský kraj - 17.8.2023

Záchranáři ZZS JMK absolvovali tento týden mimo mnoho jiných také dva náročné výjezdy. V prvním případě se jednalo o záchranu muže z nepřístupného terénu po poranění při řezání dřeva, ve druhém pak dalšího muže zavalila zed rodinného domu.

Operační středisko ZZS JMK vyslalo do lesa u Bílovic nad Svitavou záchranářskou posádku a vzhledem ke špatně přístupné poloze také speciální terénní vůz určený právě pro tyto situace. Jednalo se o poranění nohy, které si způsobil při řezání dřeva mladý muž. Zdravotníci se sanitkou dostali na nejzazší dostupné místo, následně přesedli do našeho terénního vozu a pokračovali dál směrem ke zraněnému. Na závěr však ještě bylo nutné jít pěšky několik stovek metrů s plnou výbavou k pacientovi. Ten byl naší posádkou následně ošetřen, přenesen ve vakuové matraci k terénnímu vozu a převezen k sanitce. Ta pak pacienta transportovala k další péči do Vojenské nemocnice v Brně.

ZOS jihomoravské záchranky vyslalo do Letonic na Vyškovsku vrtulník a dva pozemní prostředky. Naši pomoc potřeboval muž, kterého zavalila část zdi rodinného domku. Pacienta středního věku naši zdravotníci ošetřili. Poskytli mu kyslíkovou terapii, zaléčili jej a zafixovali. Následně byl muž s těžkým zraněním letecky transportován k další péči na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno.

Tiskové oddělení ZZS JMK