logo

Oblast Valašské Meziříčí částečně obměnila vozový park za víc než deset milionů korun

Zlínský kraj - 2.9.2023

Nová mobilní jednotka intenzivní péče, vozidlo pro mimořádné události, auto pro posádku RV (rendez–vous).

Tím vším je teď nově vybavena výjezdová základna ve Valašském Meziříčí. Zdejší vozový park se tak může chlubit investicí za téměř 11 milionů korun, přičemž sanitka přišla na zhruba 3,5 milionu Kč, vozidlo RV na více než 2 miliony Kč a vozidlo pro mimořádné události na 5,1 milionu Kč. Ceny zahrnují nejen auta samotná, ale i jejich nezbytné úpravy.

„Jsem rád, že se postupně daří obnovovat vozový park zdravotnických záchranářů, a tím zajišťovat jejich akceschopnost a garantovat kvalitu přednemocniční neodkladné péče,“ řekl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

„Nová sanitka nahrazuje dočasně zapůjčené sanitní vozidlo ze Zlína, to na oblasti suplovalo vozidlo po dopravní nehodě. Tímto se náš vozový park, který i s výjezdovou základnou v Rožnově pod Radhoštěm čítá šest mobilních jednotek intenzivní péče, stává opět stabilním. Dočasně zapůjčená sanitka se vrací do Zlína,“ řekl vedoucí řidič oblasti Valašské Meziříčí Tomáš Tvrdý.

Vozidlo pro mimořádné události využívají záchranáři při krizových situacích. Její vybavení poskytuje potřebné zázemí a logistiku pro mimořádné události s hromadným postižením zdraví. „Doteď jsme k tomuto účelu využívali přestavěnou sanitku. Nicméně její konstrukce i technický stav nebyly ideální,“ poznamenal vedoucí lékař oblasti Pavel Janík. Stejné vozidlo má nově i oblast Vsetín. Jejich nákupem tak ZZS Zlínského kraje završila dlouholetý záměr pořízení vozidel pro mimořádné události do všech pěti oblastí.

Nové vozidlo RV je tovární značky Seat Tarraco a nahrazuje Škodu Yeti. Ta ve výjezdu sloužila od roku 2013 a byla nejstarším RV vozidlem v provozu. V současném vozovém parku jde o největší vozidlo pro RV výjezdy, celková délka je 4735 mm a šířka 1839 mm. Vozidlo pohání dvoulitrový vznětový motor o výkonu 147 kW, který je přenášen prostřednictvím sedmistupňové automatické převodovky na všechna čtyři kola.

„Nová a kvalitní vozidla jsou pro naše řidiče klíčová. Už mnoho let se snažíme, aby k jejich obměně docházelo pravidelně a postupně. Díky našemu plánu obměny se nám stav vozového parku daří udržet na velmi dobré úrovni a pravidelně ho obnovovat,“ doplnil ředitel ZZS Zlínského kraje Josef Valenta.

Na sanitku a vozidlo pro mimořádné události se ZZS Zlínského kraje podařilo získat stoprocentní státní dotaci. Nové RV záchranka pořídila z dotace z Fondu zábrany škod.

___________________________________________________________________________

Co je systém rendez – vous?

V místě události zasahuje dvoučlenná posádka RV (lékař a řidič záchranář) ve vybraném osobním nebo terénním autě a posádka RZP (rychlá zdravotnická pomoc) v sanitním voze, který je uzpůsoben pro transport pacienta. Obě skupiny se setkávají v místě události. Pokud to umožní zdravotní stav pacienta, je po ošetření transportován posádkou RZP do zdravotnického zařízení, zatímco lékař zůstává k dispozici v daném regionu pro další tísňovou výzvu. Ve Zlínském kraji je celkem osm výjezdových skupin RV.

Bc. Gabriela Netopilová Sluštíková tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje