logo

Záchranáři zasahovali v MSK u zraněných mladých cyklistů

Moravskoslezský kraj - 1.10.2023

Posádky ZZS MSK zasahovaly během 28. září u mladých cyklistů, kteří si přivodili úraz při jízdě v terénu.

Tři události se postupně odehrály na Novojičínsku, Frýdecko-Místecku a v Ostravě. Zasahovaly u nich pozemní týmy a v jednom případě také vrtulník letecké záchranné služby.

Po jedenácté hodině vyjížděl pozemní tým z Oder a vzlétali letečtí záchranáři, do sportovního a zábavního areálu v Tošovicích na Novojičínsku. Při pádu z bicyklu se zranil čtrnáctiletý chlapec, který byl krátce po události v bezvědomí. Se záchranáři již komunikoval, zasahující lékař zjistil poranění hlavy a příznaky odpovídající otřesu mozku. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byl vrtulníkem transportován do traumatologického centra ostravské Fakultní nemocnice.

Za velmi podobných okolností se ani ne za hodinu a půl prakticky stejně zranil o dva roky starší cyklista v Kunčičkách u Bašky na Frýdecko-Místecku. Tým rychlé zdravotnické pomoci mu poskytl potřebnou péči a předal ve frýdecko-místecké nemocnici.

Ve zdravotnickém, zařízení musel být ošetřen rovněž hoch ve věku patnácti let v Ostravě, také zraněný při pádu z terénního kola, tentokrát v oblasti horní končetiny. Zasahovala u něj lékařská a zdravotnická posádka.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK