logo

Posádky ZZS MSK resuscitovaly cyklistu na Novojičínsku

Moravskoslezský kraj - 2.10.2023

Zdravotnická záchranná služba zasahovala 1. října dopoledne u cyklisty v bezvědomí na Novojičínsku.

Pád muže na jízdním kole byl krajským operátorům oznámen prostřednictvím linky tísňového volání před půl desátou z Oder. Pomoci vyjela zdravotnická posádka z tamní základny a vzlétl ostravský vrtulník LZS. První tým byl na místě události během šesti minut od převzetí výzvy.

Šestasedmdesátiletý muž jel, dle informací, které mají záchranáři k dispozici, na jízdním kole přes most, zavrávoral a spadl, přičemž udeřil hlavou do zábradlí. Poté zůstal ležet na zemi v bezvědomí. Došlo u něj k selhání všech základních životních funkcí. Posádky musely zahájit rozšířenou resuscitaci, kromě provádění nepřímé srdeční masáže podat také několik defibrilačních výbojů, zajistily přístrojem řízenou ventilaci a zahájily rovněž podávání léků. Nakonec se jim podařilo obnovit pravidelnou srdeční činnost a pacient byl připraven k transportu do zdravotnického zařízení. Vrtulník jej přepravil na urgentní příjem ostravské Fakultní nemocnice.

Muž utrpěl poranění hlavy a hrudníku, ale okolnosti události svědčí pro náhle vzniklé interní obtíže jako příčinu jeho pádu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK